ΚΟΣΜΟΣ

Λίβυη: Παρέμβαση και προτροπές από τον ΟΗΕ

Λίβυη: Παρέμβαση και προτροπές από τον ΟΗΕ

Να συμφωνήσουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να τερματιστεί η κρίση, πρότεινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε όσους μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη, ενώ παράλληλα προανήγγειλε με κυρώσεις όσους προκαλούν ταραχές στη χώρα.

Σε δήλωση που υιοθετήθηκε ομόφωνα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «σημείωσαν» την επανάληψη του διαλόγου στο Αλγέρι χθες και δηλώνουν ότι «περιμένουν με ανυπομονησία τον προσεχή γύρο του λιβυκού διαλόγου που έχει προγραμματιστεί στο Μαρόκο στις 15 Απριλίου».

Τα μέλη του Συμβουλίου δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχα από τη συνέχιση των βίαιων επεισοδίων στη Λιβύη και ζητούν από όλες τις εμπόλεμες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες. Υπενθυμίζουν με την ευκαιρία αυτή ότι το Συμβούλιο είναι έτοιμο για την επιβολή κυρώσεων σε αυτούς που απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Λιβύης ή εμποδίζουν την πολιτική μετάβαση στη χώρα.

Ένας νέος γύρος εθνικού διαλόγου επαναλήφθηκε χθες στο Αλγέρι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Μπερναρντίνο Λεόν να εκτιμά πως οι συνομιλητές βρίσκονται «κοντά» σε μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη.

Η χώρα διοικείται σήμερα από δύο αντίπαλα κοινοβούλια και δύο κυβερνήσεις.