ΚΟΣΜΟΣ

Βαλς: Απαράδεκτη η αύξηση των περιστατικών ρατσισμού στη Γαλλία

Βαλς: Απαράδεκτη η αύξηση των περιστατικών ρατσισμού στη Γαλλία

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού παρουσίασε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Οι Γάλλοι Εβραίοι δεν θα πρέπει να φοβούνται επειδή είναι Εβραίοι" και "οι Γάλλοι μουσουλμάνοι δεν θα πρέπει να ντρέπονται επειδή είναι μουσουλμάνοι", δήλωσε ο Βαλς από το προάστιο Κρετέιγ του Παρισιού, πέντε μήνες έπειτα από μια αντισημιτική επίθεση στην πόλη αυτή και τρεις μήνες μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 17 ανθρώπων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το σχέδιο αντιμετώπισης του ρατσισμού, το οποίο είχε τότε υποσχεθεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός αποτελούν "επιβαρυντική περίσταση" κατά τη διάπραξη αδικημάτων ή εγκλημάτων.

Αν το κοινοβούλιο ακολουθήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης, θα είναι επίσης πιθανό να ασκούνται ομαδικές προσφυγές εναντίον διακρίσεων εις βάρος πολλών ανθρώπων εξαιτίας της καταγωγής τους ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Οι αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές επιθέσεις έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση στη Γαλλία, κυρίως μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις των αρχών του έτους. Στις 9 Ιανουαρίου, τέσσερις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε ένα εβραϊκό κατάστημα στο Παρίσι. Δύο ημέρες νωρίτερα 12 άνθρωποι είχαν πέσει νεκροί από την επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Την 1η Δεκεμβρίου 2014 στο Κρετέιγ άγνωστοι εισέβαλαν στο διαμέρισμα ενός ζευγαριού Εβραίων, βίασαν τη νεαρή γυναίκα και τους λήστεψαν.

Μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου αυξήθηκαν και οι αντιμουσουλμανικές επιθέσεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ισλαμοφοβίας, το οποίο κατέγραψε 226 επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων μέχρι στιγμής φέτος, εξαπλάσιες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σχετικές ειδήσεις