ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερη νόμιμη μετανάστευση, προτείνει ο υποδιευθυντής της Frontex

Περισσότερη νόμιμη μετανάστευση, προτείνει ο υποδιευθυντής της Frontex

Ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης (Frontex) πρότεινε σήμερα, ανάμεσα στις λύσεις για την αποτροπή ναυαγίων με πρόσφυγες, το άνοιγμα "νέων δρόμων νόμιμης μετανάστευσης" για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές.

"Τα μέσα είναι περιορισμένα και ακόμη κι αν ήταν περισσότερα, είναι πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπούν τραγωδίες όπως αυτές που βιώνουμε στη Μεσόγειο τον τελευταίο καιρό", δήλωσε ο Γκιλ Αρίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

"Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η Μεσόγειος είναι τεράστια, δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, δεν μπορούν να ελέγχονται και να επιτηρούνται όλες οι περιοχές όπου μπορεί να υπάρξουν ενδεχομένως πρόσφυγες και να καταβάλλονται προσπάθειες για την αποφυγή τραγωδιών".

"Η λύση είναι μια μεγαλύτερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και διαμετακόμισης, είναι η εξεύρεση λύσης στην αστάθεια που επικρατεί σε αυτές τις χώρες. Αυτή είναι δουλειά της διπλωματίας".

Και αυτό που θα βοηθούσε επίσης είναι η διεύρυνση νέων δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης, κυρίως για τους πολίτες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των πολέμων.

Ο Αρίας υπενθύμισε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές ή περιοχές με μεγάλη πολιτική αστάθεια όπως το Κέρας της Αφρικής, η Σομαλία, το Μαλί και πρόσφατα η Γκάμπια. Οι Αφγανοί και Σύροι ακολουθούν χερσαία οδό περνώντας από την Τουρκία για να φθάσουν στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα κυρίως.

Η Frontex ετοιμάζει νέα "στρατηγική" σε σχέση με τη μετανάστευση για την ΕΕ, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει στα μέσα Μαΐου.

Σχετικές ειδήσεις