ΚΟΣΜΟΣ

Αιθίοπες οι χριστιανοί που εκτελούνται από τζιχαντιστές σε βίντεο του ΙΚ

Αιθίοπες οι χριστιανοί που εκτελούνται από τζιχαντιστές σε βίντεο του ΙΚ

Πολίτες της Αιθιοπίας ήταν οι 30 χριστιανοί που παρουσιάζεται να πυροβολούνται και να αποκεφαλίζονται στην Λιβύη σε βίντεο που φέρεται ότι μαγνητοσκόπησε το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα η Αντίς Αμπέμπα.

«Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει λυπηθεί βαθύτατα για την βάρβαρη ενέργεια που έγινε σε βάρος των αθώων πολιτών μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι εργάζονται για την αναγνώριση των θυμάτων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η Αιθιοπία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων.

Το τριήμερο πένθος θα τηρηθεί από αύριο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Επικοινωνιών Ρέντουαν Χουσέιν.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δημοσιοποίησε την Κυριακή ένα βίντεο στο οποίο απειλεί τους χριστιανούς και παρουσιάζεται η εκτέλεση από τζιχαντιστές στην Λιβύη τουλάχιστον 30 ανδρών, τους οποίους η οργάνωση παρουσιάζει ως χριστιανούς της Αιθιοπίας.

Πολλοί Αιθίοπες εγκαταλείπουν την χώρα τους, την δεύτερη σε πληθυσμό στην Αφρική με περισσότερους από 90 εκατομμύρια κατοίκους, με την ελπίδα να βρουν εργασία.

Πολλοί πηγαίνουν στην Λιβύη και σε άλλες χώρες στην βόρεια Αφρική για να βρουν δουλειά, αλλά και για να επιβιβαστούν σε αυτοσχέδια σκάφη και να προσπαθήσουν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Η Αιθιοπία καταδίκασε απερίφραστα την εκτέλεση των ανθρώπων αυτών την Κυριακή και υπογράμμισε την βούλησή της να συνεχίσει την μάχη της κατά των ισλαμιστών σεμπάμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Επίσης σήμερα η πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα καταδίκασε αυτήν την «βάρβαρη και αποτρόπαιη ενέργεια» και σημείωσε ότι οι 56 χώρες μέλη της ΑΕ θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την «αποκατάσταση των κρατικών θεσμών και αυτών της ασφάλειας στην Λιβύη».

Τον φόνο των Αιθιόπων καταδίκασαν επίσης οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Τον φόνο των χριστιανών καταδίκασε σήμερα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ζήτησε επειγόντως να επιτευχθεί μια συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης «για την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας στην χώρα».

Ο Ολάντ «καταδίκασε με τον πιο απερίφραστο τρόπο το έγκλημα αυτό και τις ωμότητες που διαπράττει καθημερινά» το Ισλαμικό Κράτος «κατά των άμαχων πληθυσμών, οποιασδήποτε προέλευσης ή θρησκείας στις χώρες όπου έχει αναπτυχθεί», προστίθεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σχετικές ειδήσεις