ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Νέοι βομβαρδισμοί παρά την ανακοίνωση για τερματισμό των επιχειρήσεων

Υεμένη: Νέοι βομβαρδισμοί παρά την ανακοίνωση για τερματισμό των επιχειρήσεων

Συγκεγχυμένη παραμένει η κατάσταση στην Υεμένη καθώς η υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχία βομβάρδισε και πάλι θέσεις των Χούτι στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Ταϊζ, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση για τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης.

Τα νέα πλήγματα ακολούθησαν την κατάληψη από τους σιίτες πολιτοφύλακες μίας βάσης ταξιαρχίας του στρατού, πιστής στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, στην ίδια πόλη.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Άντεν καθώς και στην Χούτα και την Νταλέχ.

Ωστόσο, οι Χούτι απελευθέρωσαν τον υπουργό Άμυνας, έναν αδελφό του προέδρου Χάντι και έναν αξιωματικό του στρατού, οι οποίοι κρατούνταν αιχμάλωτοι από τις 25 Μαρτίου στα νότια της χώρας, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στη διαμεσολάβηση.

Χθες Τρίτη, το Ριάντ ανακοίνωσε τον τερματισμό της επιχείρησής του στην Υεμένη εναντίον των Χούτι λέγοντας ότι οι στόχοι επετεύχθησαν. Προειδοποίησε όμως ότι αν χρειαστεί θα συνεχίσει τη δράση του κατά των σιιτών πολιτοφυλάκων.

Παράλληλα, τοπικοί πολιτοφύλακες στη νότια Υεμένη ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι θα συνεχίσουν να μάχονται κατά των Χούτι μέχρι να τους απομακρύνουν από την περιοχή παρά την ανακοίνωση του Ριάντ.

Χούτι και πολιτοφύλακες του Νότου συγκρούστηκαν στους δρόμους του Αντεν μετά την ανακοίνωση, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Ρόιτερς.
"Ο τερματισμός της Επιχείρησης Αποφασιστική Καταιγίδα (υπό τη Σαουδική Αραβία) δεν σημαίνει ότι η νότια αντίσταση θα σταματήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις της", αναφέρει ανακοίνωση της ομάδας αυτής.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε χθες το βράδυ να χαιρετίσει τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ το ίδιο έπραξε και η Τεχεράνη.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ έκανε, μάλιστα, έκκληση για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και έναρξη πολιτικού διαλόγου για την επίλυση της κρίσης, ενώ ανάλογη έκκληση έκανε κι ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

"Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα επιστρέψουν στον διάλογο για την αντιμετώπιση και επίλυση όλων των ζητημάτων", αναφέρει σε μήνυμά του που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter και στη σελίδα του στο Facebook ο Σάλεχ, ο οποίος είναι ισχυρός σύμμαχος των Χούτι.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 750 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 150.000 έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αλλά και των χερσαίων μαχών στην Υεμένη.

Σχετικές ειδήσεις