ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο καπετάνιος του πολύνεκρου ναυαγίου

Ιταλία: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο καπετάνιος του πολύνεκρου ναυαγίου

Την κατηγορία της «παράνομης κράτησης προσώπων» απήγγειλε η εισαγγελία της Κατάνης εναντίον του καπετάνιου του αλιευτικού που ναυάγησε στα ανοικτά της Λιβύης τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Η εισαγγελία απήγγειλε την κατηγορία αυτή αφού πρώτα συνέλεξε μαρτυρίες επιζώντων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι είχε κλειδώσει στο αμπάρι μερικούς από τους 800 επιβαίνοντες.

Ο 27χρονος Τυνήσιος, κατηγορείται ήδη για το ναυάγιο του αλιευτικού, για πολλαπλές ανθρωποκτονίες από αμέλεια και ότι διευκόλυνε την παράνομη μετανάστευση.

Οι 28 επιζώντες του ναυαγίου, μεταξύ αυτών και οι δύο διακινητές, έφτασαν την Τρίτη (21/4/2015) στη Σικελία και άρχισαν να διηγούνται στον Τύπο και τη δικαιοσύνη φρικιαστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες αποπειράθηκαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Οι επιζώντες επίσης διηγήθηκαν ότι κάποιοι λιγότεροι τυχεροί από αυτούς ήταν κλειδωμένοι στο αμπάρι, όταν σημειώθηκε το ναυάγιο περίπου 110 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης.

Η εισαγγελία από τις μαρτυρίες των επιζώντων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αυτοί που βρίσκονταν στις κάτω γέφυρες ήταν φυλακισμένοι (…) και οι πόρτες ήταν κλειδωμένες».

«Κατά συνέπεια, ο καπετάνιος Μοχάμεντ Άλι Μάλεκ κατηγορείται επίσης για το αδίκημα της παράνομης κράτησης προσώπων, με την επιβαρυντική περίσταση της παρουσίας ανηλίκων» μεταξύ των κρατουμένων.

Σχετικές ειδήσεις