ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου 2015: Όχι στον αναλφαβητισμό και την άγνοια

Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου 2015: Όχι στον αναλφαβητισμό και την άγνοια

Η μάθηση μέσω της ανάγνωσης και η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να περάσει Unesco για τη φετινή Παγκόσμια Μέρα του Βιβλίου που γιορτάζεται σήμερα σε όλον τον κόσμο.

Το βιβλίο είναι ένα διεθνές σύμβολο κοινωνικής προόδου. Το να μπορεί κανείς να διαβάζει, η δυνατότητα να λαμβάνει τη βασική εκπαίδευση που αποτελεί προϋπόθεση για αυτό ίσως για εμάς να ακούγεται ως κάτι δεδομένο.

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Χιλιάδες παιδιά σε όλον τον κόσμο αποκλείονται από την εκπαίδευση, βιβλία καίγονται δημόσια, ένοπλοι επιτίθενται σε μαθητές. Είναι ειδήσεις που πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας. Αλλά ακόμη θεωρούμε την εκπαίδευση δεδομένη.

Στη Συρία όμως, περισσότερα 2.500.000 παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο και να λάβουν τη βασική εκπαίδευση. Την αποκάλυψη έκανε μελέτη που δημοσίευσε η οργάνωση Save The Children τονίζοντας πως οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το μέλλον των παιδιών αυτών.

Η UNESCO θεωρεί πως καθήκον όλων μας είναι να δούμε το πρόβλημα κατάματα. Πρέπει, λέει στην ανακοίνωσή της Irina Bokova, γενικής διευθύντριας της UNESCO να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθηθεί η ιδέα της ανάγνωσης και της μάθησης ως πρόχωμα για τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό. Μόνο έτσι, αναφέρει θα ισχυροποιήσουμε τα θεμέλια για την επίτεξη ειρήνης στον κόσμο.

Τα βιβλία, είναι το Α και το Ω της ελευθερίας της έκφρασης και της διάδοσης ιδεών και πληροφοριών. Είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη.

Σχετικές ειδήσεις