ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων της χιονοστιβάδας στο Έβερεστ

Νεπάλ: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων της χιονοστιβάδας στο Έβερεστ

Ο φονικός σεισμός των 7,9 Ρίχτερ αλλά και που ισοπέδωσε την Κατμαντού στο Νεπάλ αλλά και ο μεγαλύτερος μετασεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών, που σημειώθηκε το πρωί έγινε αισθητός έως το όρος Έβερεστ.

Εκεί προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες σύμφωνα με τους ορειβάτες που βρίσκονται στο σημείο, με τις μαρτυρίες τους να είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Μέχρι στιγμής 17 από τους ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους από τις χιονοστιβάδες, ενώ αρκετοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταφύγια.

«Έτρεξα και ο όγκος του χιονιού, που έμοιαζε με ένα τεράστιο λευκό κτίριο 50 ορόφων, με καταπλάκωσε. Προσπάθησα να σηκωθώ και με παρέσυρε ξανά» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζορτζ Φούλσαμ, ένας βιολόγος από τη Σιγκαπούρη.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters που κατήρτισε έναν κατάλογο των υπηκόων ξένων χωρών που βρίσκονταν στο Νεπάλ και στο όρος Έβερεστ όταν σημειώθηκε ο σεισμός και βασίζεται στα στοιχεία που έδωσαν ορισμένες κυβερνήσεις ξένων κρατών, δύο Έλληνες υπήκοοι είναι καλά στην υγεία τους.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των νεκρών στη Κατμαντού αλλά και στις περιοχές τις οποίες έπληξε ο σεισμός, θεωρείται σίγουρο πως θα αυξηθεί (πάνω από 2000 ως τώρα) και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

«Έχουμε αναπτύξει όλες μας τις δυνάμεις και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαμ.

«Έχουμε στείλει ελικόπτερα στις πληγείσες περιοχές και πραγματοποιούμε έρευνες στα ερείπια των κτιρίων αναζητώντας τυχόν επιζώντες» προσέθεσε ο ίδιος.

Σχετικές ειδήσεις