ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στο Νεπάλ: Η διεθνής βοήθεια καταφθάνει στο Κατμαντού

Σεισμός στο Νεπάλ: Η διεθνής βοήθεια καταφθάνει στο Κατμαντού

Η βοήθεια αρχίζει να φθάνει στο κατεστραμμένο από τον φονικό σεισμό Νεπάλ, καθώς η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκε γρήγορα, όμως παραμένουν οι δυσκολίες για την εκτίμηση των αναγκών και για την εξασφάλιση πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές - Τους 3.617 έφτασαν οι νεκροί, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό της αστυνομίας.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής σήμερα στο Νεπάλ, όπου αεροπλάνα τα οποία μεταφέρουν σωστικά συνεργεία μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του λαβωμένου Κατμαντού.

Γαλλικές κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Handicap International και Action contre la Faim βρίσκονται επί ποδός. Εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων από την Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη στο Νεπάλ προκειμένου να βοηθήσουν τους τοπικούς διασώστες. Εβδομήντα αμερικανοί διασώστες κατευθύνονται προς το Νεπάλ, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το Λονδίνο ανακοίνωσε τη διάθεση 5 εκατομμυρίων λιρών, ο Καναδάς 5 εκατομμυρίων δολαρίων και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδέσμευσε 3 εκατομμύρια ευρώ.

mesa

Η οικονομική βοήθεια προορίζεται για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, πόσιμου νερού,φαρμακευτικού υλικού, σκηνών.

Η Ινδία έστειλε ήδη 13 στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα και κουβέρτες.

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να περιθάλψει τους τραυματίες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι γιατροί αναγκάζονται να χειρουργούν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν στηθεί σε πάρκινγκ. Τα νεκροτομεία είναι υπερπλήρη.

Ο τελευταίος, και προσωρινός, επίσημος απολογισμός που μετέδωσε το BBC κάνει λόγο για 3.617 νεκρούς, 6.515 τραυματίες.

nepal

Μηνύματα κατοίκων του Κατμαντού στο Twitter αναφέρουν ότι ελικόπτερα που πέταξαν επάνω από την σεισμόπληκτη περιοχή τις τελευταίες ώρες βρήκαν ολόκληρα χωριά ισοπεδωμένα.

Στο Κατμαντού επικρατεί σήμερα απόκοσμη σιωπή, η οποία διακόπτεται από τις καμπάνες που συνοδεύουν την καύση των νεκρών σε μεγάλες πυρές.

Στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ξένοι και ντόπιοι ορειβάτες παρέμειναν παγιδευμένο μετά την τεράστια χιονοστιβάδα που διέλυσε τμήμα μιας κατασκήνωσης βάσης, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων. Επρόκειτο για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στο Έβερεστ μέχρι σήμερα.

Τη στιγμή του σεισμού στο Έβερεστ κατέγραψαν σε βίντεο ορειβάτες που επέζησαν των 7,8 Ρίχτερ:

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι. Εξάλλου 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.

Σχετικές ειδήσεις