ΚΟΣΜΟΣ

Συγγραφείς από τις ΗΠΑ διαμαρτύρονται για την απονομή βραβείου στο Charlie Hebdo

Συγγραφείς από τις ΗΠΑ διαμαρτύρονται για την απονομή βραβείου στο Charlie Hebdo

Έξι διάσημοι συγγραφείς αρνήθηκαν να παραστούν σε μία εκδήλωση που οργάνωσε μία λογοτεχνική ένωση των ΗΠΑ θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την επιλογή να απονεμηθεί τον επόμενο μήνα μία τιμητική διάκριση για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό, Charlie Hebdo.

Ο Πίτερ Κάρεϊ, ο Μάικλ Ονταάτζε, η Φρανσίν Προζ, ο Τέτζου Κόουλ, η Ρέιτσελ Κούσνερ και η Τάιγιε Σελασί δεν θα συμμετάσχουν στο ετήσιο γκαλά του αμερικανικού κέντρου PEN, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 5η Μαΐου, έγραψε χθες η εφημερίδα New York Times.

O Πίτερ Κάρεϊ, που έχει τιμηθεί 2 φορές με το περίβλεπτο βραβείο Booker, εξήγησε στην αμερικανική εφημερίδα ότι αποφασίζοντας να απονείμει το βραβείο αυτό, η PEN υπερβαίνει τον παραδοσιακό της ρόλο της προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης εναντίον της κυβερνητικής καταστολής.

«Ένα φοβερό έγκλημα διαπράχθηκε, όμως αφορούσε την ελευθερία της έκφρασης προκειμένου το PEN America να αναμειχθεί σε τέτοιο βαθμό;» διερωτήθηκε ο συγγραφέας σε μια συνέντευξη που παραχώρησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους Times.

«Όλο αυτό επιδεινώθηκε από την εμφανή τύφλωση του PEN ενώπιον της πολιτισμικής υπεροψίας της Γαλλίας που δε σέβεται το ηθικό καθήκον που έχει απέναντι σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της» προσέθεσε ο συγγραφέας αναφερόμενος στις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί για τις επιλογές της συντακτικής ομάδας του περιοδικού, που στοχοθετεί πολύ συχνά το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ σύμφωνα με ορισμένους.

Οι αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί εισέβαλαν την 7η Ιανουαρίου στα κεντρικά γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι. Άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 12 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 5 σκιτσογράφων.

Το Αμερικανικό Κέντρο PEN απάντησε στο μπλογκ που διατηρεί ότι δε θεωρεί ότι η συντακτική ομάδα του Charlie Hebdo είχε την πρόθεση να «δαιμονοποιήσει ή να προσβάλει τους μουσουλμάνους, ήθελε (κυρίως) να απορρίψει με σθένος την απόπειρα μια μικρής μειοψηφίας εξτρεμιστών να θέσουν όρια στην ελευθερία της έκφρασης».

«Θα λυπηθούμε που δεν θα δούμε εκείνους που επέλεξαν να μην παραβρεθούν στην εκδήλωση, όμως σεβόμαστε τις πεποιθήσεις τους» προσέθεσε.

Ο Ζαν Μπατίστ Τορέ, που γλύτωσε από την επίθεση καθώς άργησε να πάει στη δουλειά του εκείνη την ημέρα, και ο Ζεράρ Μπιάρντ, αρχισυντάκτης, αναμένεται να λάβουν το βραβείο ελευθερίας της έκφρασης «PEN/Toni and James C. Goodale» για λογαριασμό των συναδέλφων τους.