ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Τραγουδούσαν ύμνους και είχαν ανοιχτά μάτια κατά την εκτέλεση

Ινδονησία: Τραγουδούσαν ύμνους και είχαν ανοιχτά μάτια κατά την εκτέλεση

Ψέλνοντας ύμνους και προσευχές έζησαν τα τελευταία τους λεπτά οι οκτώ κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών, οι οποίοι εκτελέστηκαν το βράδυ της Τρίτης (28/04) στην Ινδονησία.

Ο γενικός εισαγγελέας, Χ.Μ. Πρασέτιο υπεραμύνθηκε των εκτελέσεων λέγοντας ότι εντάσσονται στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η χώρα εναντίον των ναρκωτικών.

«Δίνουμε μία μάχη κατά των φρικτών ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά και απειλούν την επιβίωση του έθνους μας. Θα ήθελα να πω ότι μία εκτέλεση δεν είναι κάτι ευχάριστο.

Δεν είναι μία αστεία δουλειά. Αλλά πρέπει να το κάνουμε για να σώσουμε το έθνος από τον κίνδυνο των ναρκωτικών. Δεν γινόμαστε εχθροί με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εκτελεσθέντες.

Αυτό που πολεμάμε είναι τα ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά», δήλωσε ο Πρασέτιο.

Οι οκτώ θανατοποινίτες--δύο Αυστραλοί, ένας Βραζιλιάνος, τέσσερις Νιγηριανοί και ένας Ινδονήσιος--έψελναν ύμνους, όπως το «Amazing Grace», οδεύοντας προς το εκτελεστικό απόσπασμα, σύμφωνα με έναν πάστορα που τους συνόδευε.

Όσο πλησίαζαν τα μεσάνυχτα, μία ομάδα υποστηρικτών τους με δάκρυα στα μάτια έψελναν κι αυτοί ύμνους κι αγκαλιασμένοι κρατούσαν κεριά σε μία αγρυπνία στο Τσιλακάπ, τον κόμβο προς το νησί-φυλακή Νουσακαμπανγκάν, όπου κρατούνταν οι οκτώ.

Η εκτέλεση για το ίδιο αδίκημα μίας Φιλιππινέζας ανεστάλη έπειτα από την παράδοση στην αστυνομία μίας γυναίκας που φέρεται ότι την παραπλάνησε ώστε να μεταφέρει τα ναρκωτικά στην βαλίτσα της.

Στη Μανίλα, η αναστολή της εκτέλεσης της Μέρι Τζέιν Βελόζο έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς, αλλά ο Ινδονήσιος γενικός εισαγγελέας έσπευσε να τονίσει ότι πρόκειται απλώς για "αναβολή" προκειμένου να δοθεί χρόνος στις αστυνομικές έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι θανατοποινίτες εκτελέστηκαν έχοντας ανοικτά τα μάτια τους, αρνούμενοι να τους φορέσουν μαντήλι.

Σχετικές ειδήσεις