ΚΟΣΜΟΣ

Ενέκριναν το αίτημά του για ευθανασία την ημέρα που απεβίωσε

Ενέκριναν το αίτημά του για ευθανασία την ημέρα που απεβίωσε

Τον ορισμό της τραγικής ειρωνίας αποτελεί η ιστορία που εκτυλίχθηκε στη Νότιο Αφρική με πρωταγωνιστή έναν καρκινοπαθή.

Ο 65χρονος Ρόμπιν Στράνσαμ Φορντ είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να επιτραπεί σε έναν γιατρό να τον βοηθήσει να πεθάνει και ο γιατρός να μην διωχθεί ποινικά για την πράξη του αυτή.

Ο δικαστής Χανς Φαμπρίσιους έκρινε ότι ο Στράνσαμ Φορντ δικαιούτο «να τερματίσει τη ζωή του, είτε με τη χορήγηση ενός θανατηφόρου σκευάσματος από τρίτον είτε να του δοθεί επαρκής ποσότητα ενός θανατηφόρου σκευάσματος» εάν επέλεγε να κάνει μόνος του τη μοιραία ένεση.

Ο Φορντ, συνταξιούχος δικηγόρος, έπασχε από καρκίνο του προστάτη στο τελικό στάδιο και του απέμεναν μονάχα μερικές εβδομάδες ζωής.

Η απόφαση ανακοινώθηκε, ωστόσο, την ημέρα που ο Φορντ έφυγε από τη ζωή, οπότε και δεν εκτελέστηκε. Παρόλα αυτά,έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Dignity SA, μια μη κυβερνητική οργάνωση που αγωνίζεται για το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Η οργάνωση ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να «ξεκινήσει τη διαδικασία για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στη Νότια Αφρική».

«Η οικογένεια του 65χρονου χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου της Πρετόρια. Πληροφορηθήκαμε την παρηγορητική είδηση αυτής της επαναστατικής απόφασης και λυπούμαστε που ανακοινώνουμε ότι ο Ρόμπιν απεβίωσε από φυσικά αίτια», ανέφερε η πρώην σύζυγος του Στράνσαμ Φορντ.

Μέχρι σήμερα ελάχιστες χώρες, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, καθώς και ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ, επιτρέπουν την ευθανασία. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται στην Ελβετία ενώ πολλές χώρες "ανέχονται" την παθητική ευθανασία, δηλαδή την άρνηση του ασθενή να υποβληθεί σε περαιτέρω θεραπείες.

Σχετικές ειδήσεις