ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαλτιμόρη ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαλτιμόρη ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βαλτιμόρη προκειμένου να καταγγείλουν την αστυνομική βία και να ζητήσουν να απονεμηθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αρχών για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 6 αστυνομικών στην πόλη.

«Εάν δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» φώναζαν οι διαδηλωτές μόλις ξεκίνησε η πορεία από το σημείο όπου ο νεαρός Αφροαμερικανός ηλικίας 25 ετών συνελήφθη.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε αυτήν την παράκτια πόλη στις ανατολικές ΗΠΑ με πληθυσμό 620.000 κατοίκους, που αποτέλεσε το επίκεντρο διαδηλώσεων μετά τον θάνατο του νεαρού άνδρα τη 19η Απριλίου αφού υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό κατά τη μεταφορά του με ένα βαν της αστυνομίας.
«Οι νέοι δεν είναι αλήτες», «δεν επικρατεί ειρήνη στις ψυχές μας» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργάνωσης δικηγόρων που μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, των Black Lawyers for Justice.

«Είναι εξοργιστικό αυτό που συνέβη, θέλουμε να σταματήσει η αστυνομική βία, θέλουμε την ειρήνη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 25χρονος Ότομ Χούπερ.

Η Εθνοφρουρά έχει αναπτύξει 3000 άνδρες σήμερα «προκειμένου να εγγυηθούν ότι θα επικρατήσει ηρεμία στη Βαλτιμόρη», σύμφωνα με μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης για τον θάνατο του Γκρέι και εναντίον της κακομεταχείρισης των μειονοτήτων από τους αστυνομικούς αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε περισσότερες από 20 πόλεις των ΗΠΑ περιλαμβανομένων του Ντάλας, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. Το κάλεσμα για συμμετοχή γίνεται κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης με τις ετικέτες #BlackLivesMatter και #BlackSpring.

Σχετικές ειδήσεις