ΚΟΣΜΟΣ

Άδεια απόπλου στο πλοίο Maersk Tigris έδωσε η Τεχεράνη

Άδεια απόπλου στο πλοίο Maersk Tigris έδωσε η Τεχεράνη

Το Ιράν έδωσε άδεια απόπλου στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Tigris με σημαία των Νησιών Μάρσαλ και στο πλήρωμά του, τελειώνοντας έτσι μια παρεξήγηση αρκετών ημερών με την δανέζικη εταιρεία Maersk.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή, αναφέρει ότι ο Ιρανικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας θα εκδώσει ανακοίνωση εντός ολίγων ωρών με τις λεπτομέρειες που αφορούν την απελευθέρωση του Maersk Tigris.

Το πλοίο είχε κατασχεθεί την περασμένη εβδομάδα από τις ιρανικές αρχές. Είχε ναυλωθεί από τη δανέζικη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk Line και αναχαιτίσθηκε στις 28 Απριλίου, σε εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης που δικαίωνε ιρανική εταιρεία, ενώ έπλεε στον Κόλπο.

Η δανέζικη εταιρεία Maersk αξίωνε την απελευθέρωση των μελών του πληρώματος, υποστηρίζοντας ότι οι ναυτικοί δεν είναι υπάλληλοί της και επιπροσθέτως το πλοίο δεν ανήκει στην ίδια, αλλά στην εταιρεία Rickmers Shipmanagement.

Εναντίον της εταιρείας Maersk είχε στραφεί η ιρανική εταιρεία Pars Talayieh Oil Product με αφορμή διένεξή τους για την αποστολή 10 εμπορευματοκιβωτίων στο Ντουμπάι πριν από περίπου δέκα χρόνια, τον Ιανουάριο του 2005. Η Maersk έχασε την υπόθεση στο εφετείο και καταδικάστηκε να καταβάλει 3,6 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Σχετικές ειδήσεις