ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βρετανία: Όλα δείχνουν νίκη Συντηρητικών και Κάμερον – Δείτε LIVE εικόνα

Εκλογές Βρετανία: Όλα δείχνουν νίκη Συντηρητικών και Κάμερον – Δείτε LIVE εικόνα

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον όπως όλα δείχνουν θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη Τετάρτη (7/5) στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ από τη Μεγάλη Βρετανία, το κόμμα του Κάμερον δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο Ουεστμίνστερ.

Το exit poll, δίνει στους Τόρις 316 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων και στο Εργατικό Κόμμα, την αξιωματική αντιπολίτευση, 239. Εάν το αποτέλεσμα επαληθευτεί, θα πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιδόσεις των Εργατικών στην ιστορία τους.

 82841623 live

Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας σημείωσε αλματώδη άνοδο μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll. Η λίρα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 2 σεντς στο 1,5430 έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την 30ή Απριλίου.

Το exit poll υποδεικνύει ότι ο Κάμερον θα έχει πολλές επιλογές για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησής του, με την υποστήριξη των σημερινών του εταίρων, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (10 έδρες), των πιστών στο στέμμα Βορειοϊρλανδών, ή και των δύο πολιτικών δυνάμεων αυτών. Θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Επίσης έδειξε ότι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κερδίζει τις 58 από τις 59 έδρες οι οποίες κρίνονταν στη Σκωτία, ουσιαστικά σβήνοντας από τον πολιτικό χάρτη της περιοχής τους Εργατικούς, παρότι η Σκωτία αποτελούσε ιστορικά ένα από τα προπύργιά τους. Επικριτές του SNP διατείνονται πως το κόμμα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την διαφαινόμενη εμφατική νίκη του για να διεκδικήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας, παρότι ηττήθηκε στην περυσινή διαδικασία.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση των Συντηρητικών τα τελευταία πέντε χρόνια, τίθεται αντιμέτωπο με ένα καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πλήξει προσωπικά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο αξιώνει την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και εμφάνιζε τεράστια άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, οδεύει προς το να καταλάβει μόλις δύο έδρες.

Μια χωριστή έρευνα, μεταξύ των Βρετανών που είχαν ήδη ψηφίσει, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία YouGov, κατέδειξε ένα πολύ πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα, με τους Συντηρητικούς να καταλαμβάνουν 284 έδρες, τους Εργατικούς 263, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 31 και τους Σκωτσέζους Εθνικιστές 48.

Μέχρι την Τρίτη, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τους Τόρις και τους Εργατικούς να είναι ισόπαλοι.

Εάν το exit poll επαληθευτεί, η παραμονή του Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών, η οποία αμφισβητείτο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Αντιθέτως, θα πρόκειται για μια συντριπτική ήττα για τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος πιθανότατα θα δεχθεί πολύ ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί.

Παρακολουθήστε LIVE από το Sky News, την εκλογική βραδιά στη Μεγάλη Βρετανία.

Σχετικές ειδήσεις