ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κοσμοπλημμύρα στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε εν ώρα καθήκοντος

ΗΠΑ: Κοσμοπλημμύρα στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε εν ώρα καθήκοντος

Χιλιάδες αστυνομικοί από κάθε γωνιά της χώρας τίμησαν τον 25χρονο αστυνομικό από τη Νέα Υόρκη που έπεσε νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν σε περιπολία.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά στέλεχος των δυνάμεων επιβολής της τάξης της αμερικανικής μεγαλούπολης που έχει χάσει την ζωή του εν ώρα υπηρεσίας από τον Δεκέμβριο.

Ο Μουρ έχασε την ζωή του το Σαββατοκύριακο στα περίχωρα του Κουίνς ενώ προσπαθούσε να ανακρίνει έναν άνδρα που άνοιξε πυρ εναντίον του οχήματός του. Φορούσε πολιτικά και το αυτοκίνητό του δεν έφερε διακριτικά. Ο αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του τη Δευτέρα.

Ο ύποπτος, Ντιμίτριους Μπλάκγουελ, 35 ετών, συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση και παραμένει υπό κράτηση.

Δύο αστυνομικοί της Νέας Υόρκης, ο Ουεντζιάν Λιου και ο Ραφαέλ Ράμος είχαν δολοφονηθεί μέρα μεσημέρι στα τέλη Δεκεμβρίου μέσα στο περιπολικό τους από έναν άνδρα που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και στην συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, όπου αναφερόταν ότι η επίθεση αυτή έγινε ως αντίποινα για τον θάνατο των Μάικλ Μπράουν και Έρικ Γκάρνερ, δύο Αφροαμερικανών που τους σκότωσαν αστυνομικοί.

Η Νέα Υόρκη έχει 35.000 αστυνομικούς για 8 εκατομμύρια κατοίκους.

Στην κηδεία του Μπράιαν Μουρ, στελέχους του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης, που τελέστηκε στην καθολική εκκλησία Σεντ Τζέιμς στο Σίφορντ, ένα προάστιο του Λονγκ Άιλαντ παρέστη ο γερουσιαστής Σαρλ Σούμερ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο αρχηγός της αστυνομίας Μπιλ Μπράτον και δεκάδες άλλοι αξιωματούχοι.

«Εκείνος γνώριζε ότι συνέβαλε στο να είναι ασφαλέστερη η πόλη, γνώριζε ότι έκανε τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. Αυτό του έδινε ενέργεια» δήλωσε ο ντε Μπλάζιο αποτίνοντας φόρο τιμής στον 25χρονο.

Ο Μουρ, που προβιβάστηκε σε αστυνομικό επιθεωρητή μετά θάνατον, είναι το τελευταίο θύμα εγκληματικών πράξων που υπενθυμίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί στις αμερικανικές πόλεις. Τον Δεκέμβριο, άλλοι 2 αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν περιπολία είχαν δολοφονηθεί ενώ κάθονταν μέσα στο περιπολικό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις