ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: Εκτέλεσαν τον Υπουργό Άμυνας με αντιαεροπορικά πυρά γιατί αποκοιμήθηκε

Β. Κορέα: Εκτέλεσαν τον Υπουργό Άμυνας με αντιαεροπορικά πυρά γιατί αποκοιμήθηκε

Η Βόρεια Κορέα εκτέλεσε με αντιαεροπορικά πυρά σε πεδίο βολής τον υπουργό Άμυνας, δήλωσε σε βουλευτές η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Σεούλ.

Ο Χιον Γιονγκ Τσολ, 66 ετών, που ηγείτο του στρατού της απομονωμένης χώρας, κατηγορήθηκε για προδοσία, που περιελάμβανε την απείθεια προς τον Κιμ Γιονγκ-ουν, καθώς και το γεγονός ότι αποκοιμήθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία ήταν παρών ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες βουλευτές τους οποίους ενημέρωσε σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση η υπηρεσία κατασκοπείας.

Την εκτέλεσή του παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Δεν είναι σαφές πώς η NIS απέκτησε την πληροφορία και δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή τέτοιες πληροφορίες από το εσωτερικό της "μυστικοπαθούς" Βόρειας Κορέας.

Ειδικοί στη Βόρεια Κορέα είπαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για αστάθεια στην Πιονγκγιάνγκ, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει, αν οι εκτελέσεις συνεχιστούν.

Ο Κιμ διέταξε την εκτέλεση 15 υψηλόβαθμων αξιωματούχων φέτος ως τιμωρία επειδή αμφισβήτησαν την εξουσία του, σύμφωνα με τη NIS. Συνολικά, περίπου 70 αξιωματούχοι έχουν εκτελεστεί αφότου ο Κιμ ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2011, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο τη NIS.

"Η εσωτερική πολιτική της Βόρειας Κορέας είναι πολύ ευμετάβλητη τελευταία. Εσωτερικά, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας σεβασμός για τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέσα στον πυρήνα και στα μεσαία επίπεδα της βορειοκορεατικής ηγεσίας", δήλωσε ο Μάικλ Μέιντεν, ειδικός στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας και συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης 38 North.

Πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει σαφής ή υφιστάμενος κίνδυνος για την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν ή τη σταθερότητα του καθεστώτος, αλλά αν αυτό εξακολουθήσει να συμβαίνει και την επόμενη χρονιά, τότε θα πρέπει στα σοβαρά να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε την αναθεώρηση των σεναρίων μας για τη Βόρεια Κορέα".

Ο Κοχ Γιου-χουάν, ειδικός στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Ντογκούκ της Σεούλ, δήλωσε πως το καθεστώς θα μπορούσε να φθάσει "στο όριό του", αν οι εκκαθαρίσεις του Κιμ συνεχιστούν.

"Όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να το πει κανείς", είπε ο Κοχ.

Οι βουλευτές είπαν πως ο Χιον εκτελέστηκε σε πεδίο βολής στην Περιοχή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης Κανγκούν, 22 χλμ. βόρεια της Πιονγκγιάνγκ.

Η εδρεύουσα στις ΗΠΑ Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, το πεδίο βολής είναι πιθανό ότι χρησιμοποιήθηκε για εκτέλεση με αντιαεροπορικά πυρά ZPU-4 τον Οκτώβριο. Ο στόχος βρισκόταν σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους εκτοξευτές βλημάτων που έχουν ένα βεληνεκές 8.000 μέτρων.

Ο Χιον, για τον οποίο η τελευταία φορά που είναι γνωστό ότι μίλησε δημόσια ήταν σε μία διάσκεψη ασφαλείας στη Μόσχα τον Απρίλιο, φέρεται πως είχε δείξει ασέβεια στο Κιμ αφού αποκοιμήθηκε στη διάρκεια μίας στρατιωτικής εκδήλωσης, δήλωσαν οι νοτιοκορεάτες βουλευτές, επικαλούμενοι την ενημέρωσή τους από την υπηρεσία.

Ο Χιον φέρεται επίσης ότι είχε καταφερθεί εναντίον του Κιμ και είχε παρακούσει τις εντολές του πολλές φορές, σύμφωνα με τους βουλευτές, Συνελήφθη στα τέλη του περασμένου μήνα και εκτελέστηκε τρεις ημέρες αργότερα, χωρίς να ακολουθηθούν δικαστικές διαδικασίες, ανέφερε η NIS.

Η Βόρεια Κορέα είναι μία από τις πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο και η δομή της κυβερνητικής εξουσίας είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής. Ο νυν ηγέτης ανήκει στην τρίτη γενιά της οικογένειας Κιμ που κυβέρνησε με σχεδόν απόλυτη εξουσία από την ίδρυση της χώρας το 1948.

Το 2013, ο Κιμ έδωσε εντολή για την εκτέλεση του θείου του, Τζανγκ Σονγκ Ταέκ, ο οποίος κάποτε θεωρείτο ως ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρες στον ηγετικό κύκλο της Πιονγκγιάνγκ, για φατριασμό και διάπραξη εγκλημάτων που έβλαψαν την οικονομία, μαζί με μία ομάδα αξιωματούχων που ανήκαν στον κύκλο του.

Ο Αντρέι Λνκόφ, ειδικός στη Βόρεια Κορέα που εργάζεται για το Πανεπιστήμιο Κούκμιν της Σεούλ δήλωσε ότι οι εκκαθαρίσεις στην Πιονγκγιάνγκ δεν σημαίνουν απαραίτητα αστάθεια.

"Η κοινή παραδοχή είναι πως είναι κακό για τη σταθερότητα, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος", είπε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν. "Ο νεαρός δεν είναι απαραίτητα δημοφιλής στους στρατιωτικούς, έτσι θέλει να δείξει πως έχει τον έλεγχο και είναι το αφεντικό".

Η στρατιωτική ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ είναι σε κατάσταση διαρκούς ανασχηματισμού αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο τριαντάρης Κιμ έχει αλλάξει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων τέσσερις φορές αφότου ανήλθε στην εξουσία. Ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ιλ, που κυβέρνησε την απομονωμένη χώρα για σχεδόν δύο δεκαετίες, είχε αντικαταστήσει τον επικεφαλής του στρατού μόλις τρεις φορές.

Ο Χιον, ένας ελάχιστα γνωστός στρατηγός, προήχθη στη στρατιωτική ιεραρχία την ίδια εποχή με τον Κιμ Γιονγκ Ουν το 2010. Έγινε αναπληρωτής στρατάρχης του βορειοκορεατικού στρατού το 2012.

Η υπηρεσία Πληροφοριών της Βόρειας Κορέας είπε στους βουλευτές πως ο Μα Γιον Τσουν, ο οποίος είναι γνωστός ως ο αρχιτέκτονας που έχει τεθεί επικεφαλής των νέων υποδομών υπό τον Κιμ, έχει πέσει θύμα δίωξης ή τιμωρίας, ανέφεραν οι βουλευτές.

Ο Μα είχε υπηρετήσει κάποτε ως αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών και Λογιστικής του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών και, μέχρι πρόσφατα, ήταν ουσιαστικά ο θησαυροφύλακας της χώρας.

Φωτογραφιζόταν τακτικά πλάι στον Κιμ Γιουνγκ Ουν σε εικόνες κρατικής προπαγάνδας, αλλά δεν έχει καταγραφεί η παρουσία του από τον Νοέμβριο πέρυσι.

Ρoή Ειδήσεων