ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό: Κόντρα Βρετανίας και Ε.Ε.

Μεταναστευτικό: Κόντρα Βρετανίας και Ε.Ε.

Η Βρετανία ζητά αναγκαστική επιστροφή των οικονομικών μεταναστών και κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προσέγγισή της στο μεταναστευτικό, θεωρώντας πως αποτελεί παρότρυνση για τους μετανάστες.

Όλα αυτά δια στόματος της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι η οποία ουσιαστικά αναφέρεται στη δήλωση που έγινε κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η τελευταία είχε δηλώσει ότι "κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης που διασώζεται στη θάλασσα δεν θα σταλεί πίσω χωρίς τη θέλησή του".

"Μία τέτοια προσέγγιση θα χρησίμευε μόνο ως ένας παράγοντας έλξης στη Μεσόγειο και θα ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο", έγραψε η Μέι σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times.

Περίπου 1.800 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Σχεδόν 51.000 έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης με 30.500 από αυτούς μέσω Ιταλίας για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Χθες Τρίτη (13/5), η Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόσει οποιοδήποτε σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καταμερισμό των μεταναστών βάσει ποσοστώσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αντ΄αυτού, το Λονδίνο προτιμά να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση των διακινητών ανθρώπων.

"Πρέπει και θα αντισταθούμε στις εκκλήσεις για υποχρεωτική επανεγκατάσταση ή μετεγκατάσταση μεταναστών ανά την Ευρώπη. Μία τέτοια προσέγγιση απλώς θα ενίσχυε τα κίνητρα για τις εγκληματικές συμμορίες να συνεχίζουν να ασκούν το κακό τους έργο", δήλωσε η Μέι σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις