ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Τουλάχιστον 700 μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ακτές της Άτσεχ

Ινδονησία: Τουλάχιστον 700 μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ακτές της Άτσεχ

Περισσότεροι από 700 επίδοξοι μετανάστες από τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές μεταφέρθηκαν σήμερα (15/05/2015) στην ανατολική ακτή του Άτσεχ, στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης.

"Οι τελευταίες πληροφορίες που διαθέτουμε είναι ότι περίπου 794 άνθρωποι εντοπίστηκαν μεσοπέλαγα και μεταφέρθηκαν στη στεριά από ψαράδες στις 5 πμ", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Καϊρούλ Νόβα, ένας αξιωματούχος στην πόλη Λάνγκσα του Άτσεχ.

"Τώρα βρίσκονται σε μία αποθήκη στο λιμάνι ως προσωρινό καταφύγιο", πρόσθεσε ο ίδιος.

Πλοιάριο που μετέφερε σχεδόν 600 επίδοξους μετανάστες έφθασε την Κυριακή στην Ινδονησία. Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν σε πλοιάρια στη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής προσπαθούν να τους εμποδίσουν να φτάσουν στη στεριά παρά το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για διάσωσή τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε "μαζική ανθρωπιστική κρίση".

Νωρίτερα σήμερα, ραδιοφωνικός σταθμός της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης μετέδωσε ότι ένα πλοιάριο με 400 μετανάστες, το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης είχε ρυμουλκήσει στη στεριά, κατευθύνεται προς την Ινδονησία.

Παράλληλα, το Ινδονησιακό Ναυτικό εμπόδισε ένα πλοιάριο που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ινδονησιακού στρατού.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν το πλοιάριο το οποίο απομάκρυναν οι Ινδονήσιοι είναι το ίδιο με εκείνο που ρυμουκλήθηκε από το Ναυτικό της Ταϊλάνδης.
Το ξύλινο πλοιάριο, που ρυμουλκήθηκε από το Ναυτικό της Ταϊλάνδης, εντοπίστηκε χθες κοντά στο νησί στα νότια της χώρας Κο Λίπε στη Θάλασσα Ανταμάν με στοιβαγμένους εκατοντάδες μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης επιδιόρθωσαν τη μηχανή του και έδωσαν τρόφιμα, νερό και φάρμακα σε όσους επέβαιναν προτού το ρυμουλκήσουν στη στεριά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε ο αξιωματικός του Ναυτικού που εδρεύει στο Κο Λίπε, ο Βιραπόνγκ Νακπρασίτ.

"Αυτοί που επέβαιναν στο πλοιάριο δεν ήθελαν να έρθουν στην Ταϊλάνδη κι έτσι τους δώσαμε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και νερό. Επιτελέσαμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Ήθελαν να πάνε σε μία τρίτη χώρα. Δεν ήθελαν να έρθουν στην Ταϊλάνδη κι έτσι τους στείλαμε στον προορισμό τους. Δεν τους απωθήσαμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να φύγουν", δήλωσε στο Ρόιτερς.

Ο Βιραπόνγκ είπε ότι το πλοιάριο δεν είχε καπετάνιο, αλλά κάποιοι από τους επιβαίνοντες εκπαιδεύτηκαν από τοπικούς ταϊλανδούς αλιείς ώστε να μπορούν να το κυβερνήσουν.

"Εκπαιδεύτηκαν για περίπου τρεις ώρες μέχρι να μάθουν να το κυβερνούν. Ήταν πράγματι καλοί σε αυτό", είπε και πρόσθεσε ότι ένας σταθμός ραντάρ στο νησί παρακολουθούσε το πλοιάριο μέχρι να εισέλθει σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Σχετικές ειδήσεις