ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρούντι: Απέτυχε το πραξικόπημα - Συνελήφθησαν τρεις στρατηγοί

Μπουρούντι: Απέτυχε το πραξικόπημα - Συνελήφθησαν τρεις στρατηγοί

Τρεις ηγέτες του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του προέδρου του Μπουρούντι Πιέρ Νκουρουνζίζα έχουν συλληφθεί, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

Ο πρόεδρος της χώρας Πιερ Νκουρουνζίζα -η πρόθεση του οποίου να διεκδικήσει τρίτη θητεία είχε πυροδοτήσει την ένταση των τελευταίων εβδομάδων- έχει επιστρέψει, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, και αναμένεται σύντομα να εμφανιστεί και δημόσια.

Συνελήφθησαν ένας στρατηγός της αστυνομίας και δύο στρατηγοί των δυνάμεων ξηράς, ανάμεσά τους και ο τέως υπουργός Άμυνας Σιρίλ Νταγιρουκιέ.

Την Τετάρτη, ενώ ο πρόεδρος βρισκόταν σε συνέδριο στην Τανζανία, ο υποστρατήγος Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ ανακοίνωσε πως ανέτρεψε τον πρόεδρο επειδή η επιδίωξή του για τρίτη θητεία παραβιάζει το Σύνταγμα.

Σύντομα, ωστόσο, η πολιτική εξουσία αλλά και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που υποστηρίζουν τον πρόεδρο απέρριψαν την αναφορά περί πραξικοπήματος. Στο ενδιάμεσο, τανκς που βγήκαν στους δρόμους έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς από αντιτιθέμενους στον Νκουρουνζίζα.

Την Πέμπτη, ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν το πρωί σε τμήματα της πρωτεύουσας, οι οποίες είχαν υποχωρήσει προς το μεσημέρι.

Την Παρασκευή ωστόσο τα πράγματα στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα είχαν ηρεμήσει και οι στρατιωτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο επέβαλαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους δρόμους.

Σχετικές ειδήσεις