ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Εκτός νόμου οι ποδοσφαιρικές ενώσεις φιλάθλων "Ultras

Αίγυπτος: Εκτός νόμου οι ποδοσφαιρικές ενώσεις φιλάθλων "Ultras

Εκτός νόμου έθεσε αιγυπτιακό δικαστήριο τις ποδοσφαιρικές ενώσεις φιλάθλων που είναι γνωστές ως "Ultras", έπειτα από προσφυγή βάσει της οποίας, τα μέλη τους, γνωστά για τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στις εκδηλώσεις πολιτικής διαμαρτυρίας, κατηγορούνται για την ανάμειξή τους σε βίαια επεισόδια.

Οι ενώσεις των "Ultras" στην Αίγυπτο είναι γνωστές για την εχθρότητά τους προς την αστυνομία και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της λαϊκής εξέγερσης του 2011 που οδήγησε στην εκδίωξη του Χόνσι Μουμπάρακ από την εξουσία. Κατά τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν συστηματικά στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που καταστέλλονται από τις αιγυπτιακές αρχές.

Επειτα από αγωγή του Μορτάντα Μανσούρ, προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας Ζαμαλέκ, που κατηγορούσε τους φιλάθλους για πρόκληση βίαιων επεισοδίων, το δικαστήριο διέταξε τη διάλυση των ενώσεων και κήρυξε παράνομες τις δραστηριότητές τους.

Στην αγωγή του ο Μορτάντα Μανσούρ κατηγόρησε τους "Ultras" ως υπεύθυνους για τα βίαια επεισόδια που κατέληξαν στον θάνατο 19 ανθρώπων σε ποδοσφαιρικό γήπεδο στις αρχές του Φεβρουαρίου. Δεκαέξι άτομα, ανάμεσά τους 12 υποστηρικτές της ένωσης των "Ultras" "White Knights", της ποδοσφαιρικής ομάδας Ζαμαλέκ, δικάζονται στην Αίγυπτο για τα επεισόδια αυτά.

Αυτόπτες μάρτυρες και φίλαθλοι κατηγόρησαν την αστυνομία ως υπεύθυνη για τη "σφαγή" της 8ης Φεβρουαρίου, θεωρώντας ότι προκάλεσε, με τη χρήση δακρυγόνων κατά των θεατών, πανικό, παγιδεύοντας το πλήθος ανάμεσα σε συρματόπλεγμα και σε μία είσοδο του γηπέδου του Καΐρου και, στη συνέχεια, ποδοπάτημα, πριν από τον αγώνα μεταξύ των ομάδων Ζαμαλέκ και Ενπί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις