ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Κατολίσθηση έθαψε κοινότητα στις Άνδεις - Τουλάχιστον 40 νεκροί (videos)

Κολομβία: Κατολίσθηση έθαψε κοινότητα στις Άνδεις - Τουλάχιστον 40 νεκροί (videos)

Τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στο Σάλγκαρ, στη βορειοδυτική Κολομβία, εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής και της υπερχείλισης ενός ποταμού.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ένας ποταμός υπερχείλισε, με αποτέλεσμα τόνοι λάσπης και νερού να κατακλύσουν το Σάλγκαρ (μια ορεινή περιοχή, κοντά στις Κολομβιανές Άνδεις), στην επαρχία Αντιοκία.

«Ακόμα δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Το μόνο που ξέρω είναι ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλές οικογένειες έμειναν άστεγες, ωστόσο δεν μπορώ να δώσω έναν ακριβή απολογισμό», ανέφερε η Σούλμα Οσόριο, μια ντόπια αξιωματούχος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol. «Η τραγωδία είναι τεράστια. Υπάρχουν πολλοί νεκροί ακόμη, ολόκληρη η πόλη έχει καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας και εικόνες που προβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια και δρόμους καλυμμένους από λάσπη και χαλάσματα. Διακρίνονται επίσης κάτοικοι να ψάχνουν απεγνωσμένα στα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους.

«Είναι φρικτό. Ακούγαμε βράχους να χτυπούν μεταξύ τους, το νερό μας παρέσυρε και αναγκαστήκαμε να σκαρφαλώσουμε στη στέγη του σπιτιού μας», εκμυστηρεύτηκε ένας κάτοικος που σώθηκε.

Νωρίτερα, οι Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε 30, ενώ πέντε οικογένειες αγνοούνται.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αναχώρησε για το Σάλγκαρ και ανακοίνωσε, με μήνυμά του στο Twitter, ότι η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στα θύματα. Στην περιοχή σπεύδει επίσης και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος σήμερα είναι γερουσιαστής και παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Κολομβίας.

Σχετικές ειδήσεις