ΚΟΣΜΟΣ

«Η ελπίδα έρχεται» και στην Ισπανία...

«Η ελπίδα έρχεται» και στην Ισπανία...

Iσχυρή προειδοποίηση στο πολιτικό κατεστημένο έστειλαν την Κυριακή (24/05) οι Ισπανοί, μισανοίγοντας τις πύλες της Βαρκελόνης και της Μαδρίτης στους «αγανακτισμένους», έπειτα από τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις οποίες το αντιφιλελεύθερο κόμμα Podemos επιβεβαίωσε τη θέση του ως τρίτη δύναμη.

Στη Βαρκελόνη, το ψηφοδέλτιο της ακτιβίστριας κατά των εξώσεων Άντα Κολάου κατέκτησε την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω εκείνο του απερχόμενου δημάρχου Χαβιέρ Τρίας, ενός συντηρητικού εθνικιστή: εξασφάλισε έντεκα έδρες έναντι δέκα του Τρίας, πέντε των Ciudadanos (κεντροδεξιά) και τεσσάρων του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη Μαδρίτη, το ψηφοδέλτιο «Μαδρίτη Τώρα» της Μανουέλα Καρμέρα, που περιλαμβάνει κυρίως το Podemos, κατέλαβε τη δεύτερη θέση έπειτα από εκείνο του Λαϊκού Κόμματος (20 δημοτικοί σύμβουλοι έναντι 21), αλλά μπορεί να κυβερνήσει με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (εννέα έδρες), με τους Ciudadanos να καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση (επτά έδρες).

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι υποστηρικτές αυτής της 71χρονης πρώην δικαστικού γιόρτασαν αυτό που θεωρούν ως νίκη, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας την οποία κατείχε η δεξιά για 23 χρόνια, λίκνο του κινήματος των "αγανακτισμένων" κατά της διαφθοράς και της λιτότητας.

Όχι μακριά από το Μουσείο Πράδο, φώναζαν από χαρά ακούγοντας την πρώην δικαστικό να κάνει λόγο για μία "εξαιρετική" στιγμή έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία που χρηματοδοτήθηκε μόνο από χρήματα των ακτιβιστών.

"Είναι θαυμάσιο, επιτέλους αυτή η πόλη θα πάψει να είναι θλιμμένη", δήλωσε ο Νάτσο Λόπες, ένας 38χρονος ηθοποιός, που κατήγγειλε τη "ρεβανσιστική" πολιτική της δεξιάς απέναντι στον πολιτισμό.

Την ίδια στιγμή στη Βαρκελόνη άλλοι γιόρταζαν τη νίκη του ψηφοδελτίου της 41χρονης Άντα Κολάου, ηγερίας των "αγανακτισμένων", η οποία υποστηρίχθηκε από το Podemos όπως η Μανουέλα Καρμένα και η οποία, όπως κι εκείνη, είχε διστάσει να κατέβει στην πολιτική.

"Η ελπίδα νίκησε, η επιθυμία για αλλαγή κέρδισε την εκστρατεία του φόβου, της παραίτησης", δήλωσε με δάκρυα χαράς στα μάτια.

"Ήμουν πάντα στο στρατόπεδο των χαμένων, δεν έχω συνηθίσει να κερδίζω, είναι περίεργο", δήλωσε ένας από τους οπαδούς της, ο Φερνάντο Ράμος, 63 ετών, και πρόσθεσε πως το κίνημα των "αγανακτισμένων" ήταν ένα "κίνημα αλλαγής που δεν θα σταματήσει εδώ".

Επανήλθαν όμως γρήγορα στην τάξη λόγω της πραγματικότητας των διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: καθώς ο δήμαρχος δεν εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία, η Άντα Κολάου θα πρέπει να εκλεγεί από το δημοτικό συμβούλιο και μπορεί ακόμη και να ανατραπεί από μία συμμαχία αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Στη Μαδρίτη, το PP που παραμένει στην πρώτη θέση αλλά έχει χάσει δέκα δημοτικούς συμβούλους, έχει ακόμη κάποιες ελπίδες.

"Οφείλουμε να κυβερνήσουμε εκτός αν υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ κομμάτων", εξήγησε η αντίπαλος της Μανουέλα Καμρένα, Εσπεράνσα Αγκίρε.

"Α ο μόνος τρόπος να φύγει το PP είναι να υπάρξει μία συμφωνία", η Μανουέλα Καρμένα οφείλει να την κάνει "αλλά θα σεβαστεί πάντα το πρόγραμμά της, τής έχω εμπιστοσύνη", δήλωσε η 50χρονη Άνα Πράδα, η οποία είπε πως ψήφισε " για πρώτη φορά με χαρά ".

Στο σύνολο της χώρας, η δεξιά δεν κατέρρευσε όμως έχασε έδαφος. Χάνει μία περιοχή που περνά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (Εστρεμαδούρα, δυτική Ισπανία) και διατηρεί 12 από τις 13 στις οποίες διεξήχθησαν εκλογές χθες, αλλά χωρίς να κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία. Οι ψήφοι του PSOE κα των Podemos μαζί ξεπερνούν τις δικές της.

"Τα προσεχή δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα είναι εκείνα του διαλόγου και των συμφωνιών", δήλωσε ο Κάρλος Φλοριάνο", ένας από τους ηγέτες του PP, που φαίνεται να πήρε το μήνυμα.

Ο Πέδρο Σάντσες, γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκτίμησε από την πλευρά του πως οι Ισπανοί έδειξαν πως θέλουν μια πιο αριστερή πολιτική δηλώνοντας ότι εναπόκειται στο κίνημά του να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν "προοδευτικές κυβερνήσεις" και μία "βέβαιη αλλαγή".

Οι Podemos, που ιδρύθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 από μία ομάδα καθηγητών Πολιτικών Επιστημών, κέρδισαν την τρίτη θέση σε δώδεκα περιοχές. "Τα κόμματα εξουσίας είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία τους", δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης τους, υποσχόμενος μία "αμετάκλητη αλλαγή".

Ο άλλος νεοσύστατος πολιτικός σχηματισμός, οι Ciudadanos, κόμμα της κεντροδεξιάς που γεννήθηκε στην Καταλονία, εξέλεξε αντιπροσώπους σε περίπου 1.000 δημοτικά συμβούλια και θα μπορούσε να φθάσει στην τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο με έναν σύγχρονο λόγο, υπέρ των επιχειρηματιών, αδυσώπητο κατά της διαφθοράς.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρόκειται να διευκολύνουν το έργο της κυβερνώσας δεξιάς, η οποία ετοιμάζεται για έναν νέο μαραθώνιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους.

Σχετικές ειδήσεις