ΚΟΣΜΟΣ

Μογκερίνι: Η στρατιωτική λύση δεν αρκεί για το ΙΚ - Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

Μογκερίνι: Η στρατιωτική λύση δεν αρκεί για το ΙΚ - Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν θα ηττηθεί παρά μόνο αν αντιμετωπισθούν οι βαθιές αιτίες της ανάπτυξής της στη Συρία και στο Ιράκ, προειδοποίησε από τη Ρώμη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η στρατιωτική απάντηση είναι μια «απάντηση απαραίτητη, αλλά όχι η μοναδική», εξήγησε η Μογκερίνι, στην οποία απονεμήθηκε στη Ρώμη το βραβείο του Ινστιτούτου Μελετών Διεθνούς Πολιτικής (ISPI) για το 2015.

Ωστόσο δεν θα καταστεί δυνατό να ηττηθεί το ΙΚ παρά μόνο εάν «το Ιράκ γίνει μια σταθερή, δημοκρατική χώρα, που να περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες του» και επίσης εάν η «Συρία εισέλθει εντέλει στην οδό μιας δημοκρατικής μετάβασης και της εθνικής συμφιλίωσης», εξήγησε χαρακτηριστικά.

«Η σύγκρουση ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες στην περιοχή αυτή θα ήταν για ορισμένους ένας τριακονταετής πόλεμος», πρόσθεσε η Μογκερίνι απευθυνόμενη σε προσκεκλημένους ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, επίτιμος πρόεδρος του ISPI.

«Πρόκειται για μια υπόθεση ενδιαφέρουσα», αλλά εσφαλμένη, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαία αξιωματούχο, η οποία επισήμανε πως αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο κλάδους του Ισλάμ «δεν είναι ένας θρησκευτικός πόλεμος», αλλά «μια σύγκρουση εξουσιών με ζητούμενο την περιφερειακή ηγεμονία».

«Μπροστά στην κατάσταση αυτή, είμαι πεπεισμένη πως η λύση δεν μπορεί παρά να είναι περιφερειακή», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει»

Σχολιάζοντας δε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία και την Πολωνία, η Μογκερίνι ανέφερε πως βάσει αυτών, η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει.

«Αυτό που μας λένε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία και των δημοτικών στην Ισπανία, αν και με εντελώς διαφορετικό τρόπο (...) είναι πως είναι ανάγκη να αλλάξουμε το ευρωπαϊκό όνειρό μας, αν θέλουμε να το σώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ισπανοί απηύθυναν χθες (24/5) το βράδυ αυστηρή προειδοποίηση στο πολιτικό κατεστημένο, ανοίγοντας στους «αγανακτισμένους» τις θύρες της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις οποίες το κόμμα Podemos επιβεβαίωσε συνολικά την τρίτη θέση του.

Στην Πολωνία αντίθετα, οι ψηφοφόροι εξέλεξαν επικεφαλής του κράτους το συντηρητικό ευρωσκεπτικιστή Αντρέι Ντούντα, μια νίκη που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στην εξουσία του μέντορά του, του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αρχηγού του λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), με την ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

«Ο άνεμος στην Ελλάδα, ο άνεμος στην Ισπανία, ο άνεμος στην Πολωνία, δεν πνέουν προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά όλοι αυτοί οι άνεμοι μάς λένε πως η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Rtv38 της Τοσκάνης.

Σχετικές ειδήσεις