ΚΟΣΜΟΣ

Βιέννη: Ύποπτοι για διακίνηση ανθρώπων υπάλληλοι ασφαλείας του αεροδρομίου!

Βιέννη: Ύποπτοι για διακίνηση ανθρώπων υπάλληλοι ασφαλείας του αεροδρομίου!

Ύποπτοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών - κυρίως από τη Σρι Λάνκα - τους οποίους πέρναγαν από τους ελέγχους ασφαλείας σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, θεωρούνται υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Βιέννης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα (26/5) Αυστριακοί εισαγγελείς.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για 13 υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο της Βιέννης, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι επωφελήθηκαν της πρόσβασης που διέθεταν στα συστήματα ασφαλείας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ζητούσαν 7.000 με 9.000 το… κεφάλι!

Ένας άνδρας από την Πολωνία κι ένας από τη Σρι Λάνκα τέθηκαν ήδη υπό κράτηση εν αναμονή του πορίσματος της έρευνας.

Από την πλευρά της, η βρετανική ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας G4S δήλωσε ότι ένας από τους υπαλλήλους της θεωρείται ύποπτος στην υπόθεση και απολύθηκε. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι συνεργάζεται στενά με τις αρχές.

«Έχουμε πληροφορίες για 10 ταξίδια για διακίνηση ανθρώπων, δηλαδή 10 πτήσεις από το περασμένο φθινόπωρο ως τον Φεβρουάριο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας στην πόλη Κόρνεμπεργκ στην Κάτω Αυστρία.

Το σκάνδαλο διακίνησης ανθρώπων, στο πλαίσιο του οποίου εκδίδονταν αεροπορικά εισιτήρια στο όνομα φίλων και γνωστών των μεταναστών, ανακαλύφθηκε όταν οι ύποπτοι επιχείρησαν να στρατολογήσουν νέο συνεργό. Ο άνθρωπος ωστόσο αυτός ενημέρωσε την αστυνομία…

Οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο σε έναν από τους μετανάστες, που φέρεται να είχε πληρώσει τους υπόπτους, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές στην Αυστρία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να κατονομάσει τις εταιρείες που εμπλέκονται, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές πόσα άτομα πέρασαν παράνομα από τους ελέγχους ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι η διακίνηση ανθρώπων τιμωρείται στην Αυστρία με ποινές που φθάνουν μέχρι και τη δεκαετή κάθειρξη.

Η ιδιωτική, πάντως, εταιρεία G4S, η οποία παρέχει υπηρεσίες που ποικίλλουν από τη μεταφορά χρημάτων ως την προστασία πλοίων, έχει δεχτεί έντονη κριτική με αρκετές αφορμές, μεταξύ των οποίων και οι πλημμελείς υπηρεσίες που παρείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012...

Σχετικές ειδήσεις