ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 70 πολίτες νεκροί σε επιδρομές της αεροπορίας

Συρία: Τουλάχιστον 70 πολίτες νεκροί σε επιδρομές της αεροπορίας

Δύο επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας που σημειώθηκαν χθες, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι 59 εξ αυτών σκοτώθηκαν σε επιδρομή της Αεροπορίας που έπληξε αγορά στην περιοχή αλ Μπαμπ, βορειοανατολικά της πόλης Χαλέπι.

Η επιδρομή στην αλ Μπαμπ, όπως ανέφερε η ΜΚΟ, έγινε με βαρέλια με εκρηκτικά, ατσάλινους κυλίνδρους γεμάτους με θραύσματα και εκρηκτικές ύλες. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί τέτοιες αυτοσχέδιες βόμβες.

Οι συριακές δυνάμεις έχουν πλήξει πολλές φορές από αέρος την αλ Μπαμπ, η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), από τα τέλη του 2014.

Μια δεύτερη επιδρομή της συριακής ΠΑ σε ένα τμήμα του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 πολίτες.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν σθεναρά τους βομβαρδισμούς και μάλιστα ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο το ότι η συριακή Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται εναντίον του εδάφους της ίδιας της τής χώρας αδιακρίτως, σκοτώνοντας πολίτες, όπως συνέβη σήμερα στο Χαλέπι με βάρβαρο τρόπο. Η χρήση βαρελιών με εκρηκτικά πρέπει να σταματήσει».

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA δεν αναφέρθηκε στις επιδρομές, αλλά επικαλούμενο μια πηγή στον στρατό ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις στοχοθέτησαν άνδρες του ΙΚ στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου και έπληξαν αντάρτες σε έναν δρόμο που οδηγεί στα σύνορα με την Τουρκία, νότια του Χαλεπιού, αλλά και μέσα στην ίδια την πόλη.

Συνολικά 22 επιδρομές σε Ιράκ και Συρία από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό

Ο διεθνής συνασπισμός υπό αμερικανική ηγεσία εξαπέλυσε έξι επιδρομές στο έδαφος της Συρίας και άλλες δεκαέξι στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ.

Οι επιδρομές στη Συρία έγιναν στην αλ Χασάκα, στη Ντέιρ Εζόρ και στο Κομπάνι.

Στο Ιράκ οι επιδρομές στοχοθέτησαν θέσεις και μονάδες του ΙΚ κοντά στη Βαγδάτη, στο Μπάιτζι, στη Φαλούτζα, στο Χιτ, στο Κιρκούκ, στη Μοσούλη, στη Ραμάντι, στο Σίντζαρ και στην Ταλ Άφαρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Στόχος ήταν να πληγούν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Σχετικές ειδήσεις