ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες ναζί λαμβάνουν σύνταξη από τις ΗΠΑ

Εκατοντάδες ναζί λαμβάνουν σύνταξη από τις ΗΠΑ

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη πως το αμερικανικό κράτος πληρώνει συντάξεις ύψους 20,2 εκατ. δολαρίων σε πρώην ναζί και σε άτομα που εκτιμάται ότι συνεργάστηκαν με το καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.

Σύμφωνα με το Associated Press investigation, περισσότερα από 130 άτομα που πιστεύεται ότι συνεργάστηκαν με το χιτλερικό καθεστώς, ζουν πλέον στις ΗΠΑ από όπου και συνταξιοδοτούνται, ενώ το αμερικανικό κράτος πιθανόν αγνοεί το «παρελθόν» τους.

Συνολικά εκτιμάται ότι περισσότεροι από 10.000 ναζί βρήκαν «καταφύγιο» στις ΗΠΑ μετά το πέρας του πολέμου, ενώ το αμερικανικό κράτος έχει δαπανήσει πολύ μεγάλα ποσά για τη συνταξιοδότηση αυτών, μεταξύ 1962 και 2015.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εισελθόντες στις ΗΠΑ είπαν ψέματα για το παρελθόν τους ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν και να πάρουν την υπηκοότητα. Ο έλεγχος άρχισε να γίνεται από το 1979 και εντεύθεν, οπότε και συστάθηκε ειδική επιτροπή ελέγχου που διερευνούσε τους πρώην ναζί οι οποίοι ζούσαν και πληρώνονταν από το αμερικανικό κράτος.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, μέχρι τον Μάρτιο του 1999, 28 ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου είχαν συγκεντρώσει 1,5 εκατ. δολάρια σε πληρωμές συντάξεων και στη συνέχεια είχαν εγκαταλείψει τις ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις