ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στην Κίνα: Εξανεμίζονται οι ελπίδες - Εκατοντάδες αγνοούμενοι

Ναυάγιο στην Κίνα: Εξανεμίζονται οι ελπίδες - Εκατοντάδες αγνοούμενοι

Εξανεμίζονται δυστυχώς οι ελπίδες των αρχών για επιζώντες, τη στιγμή που εκατοντάδες άτομα αγνοούνται ακόμα έπειτα από το ναυάγιο πλοίου το οποίο ανατράπηκε στον ποταμό Γιανγκτσέ.

Οργισμένοι συγγενείς καταγγέλλουν ότι δεν λαμβάνουν πληροφόρηση από τις Αρχές, ενώ ελάχιστοι από τους 458 επιβαίνοντες -ανάμεσά τους και πολλοί ηλικιωμένοι- έχουν διασωθεί.

Το πλοίο ανατράπηκε το βράδυ της Δευτέρας (τοπική) την ώρα που ταξίδευε προς το Τσονγκκίνγκ στα νοτιοδυτικά, έχοντας ξεκινήσει από το Ναντζίνγκ.

Αρκετές ώρες πια μετά το δυστύχημα, Η πλειοψηφία των επιβαινόντων συνεχίζει να αγνοείται και εκφράζονται φόβοι για πολλούς νεκρούς.

Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί μπορεί να είναι περισσότεροι από εκείνους του πλοίου Sewol που βυθίστηκε στη Νότιο Κορέα τον Απρίλιο του 2014 παρασύροντας στον θάνατο 304 άτομα.

Επισήμως, οι νεκροί είναι 18, σύμφωνα με το BBC, ενώ έχουν διασωθεί περίπου 15 άτομα, ανάμεσά τους και μία 65χρονη γυναίκα, την οποία τα συνεργεία διάσωσης καθοδήγησαν έξω από το πλοίο Oriental Star.

Όπως αναφέρει ο Τσεν Σουμίν, διοικητής του στρατού της περιοχής, ενδέχεται να βρίσκονται στο πλοίο και άλλοι ζωντανοί και επιπλέον διασώστες έχουν σταλεί στον ποταμό Γιανγκτσέ. Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο σημείο της τραγωδίας άλλοι 183 δύτες.

Στο σημείο έφτασε την Τρίτη και ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

Καθώς η νύχτα έπεφτε στον ποταμό, αυτός φωτίστηκε, προκειμένου οι δύτες να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους.

Οι περισσότεροι από τους επιβάτες του πλοίου ήταν ηλικιωμένοι που πραγματοποιούσαν ταξίδι δέκα ημερών, ενώ υπήρχαν και παιδιά, ανάμεσά τους ένα παιδί 3 χρονών.

Τα γραφεία τουριστικού πρακτορείου που είχε κλείσει πολλά από τα εισιτήρια του πλοίου ήταν κλειστό και συγγενείς επιβατών αναγκάστηκαν να μεταβούν σε γραφείο τοπικής υπηρεσίας, όπου τους ζητήθηκε να περιμένουν.

Οι περισσότεροι εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τους παρέχει πληροφορίες για το δυστύχημα ή για τους αγαπημένους τους.

«Δεν θέλουν να μας πουν τίποτα και μας φέρονται σαν να πρόκειται να κάνουμε κάτι κακό» δήλωσε μία γυναίκα που εξέφρασε την ανησυχία της ότι τρεις από τις αδελφές της βρίσκονταν στο πλοίο. Ο σύζυγός της δήλωσε: «Κανείς δεν μας μιλάει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Είναι πολύ απογοητευτικό».

Κινέζοι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι με εντολή της κεντρικής κυβέρνησης, κλήθηκαν να μην μεταβούν στο σημείο του δυστυχήματος. Εκεί βρίσκονται μόνο δημοσιογράφοι του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού της Κίνας και του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων, Xinhua.

Ο καπετάνιος του πλοίου και ο πρώτος μηχανικός του Oriental Star ανασύρθηκαν ζωντανοί από τον ποταμό και κρατούνται από την αστυνομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες ισχυρίστηκαν ότι το πλοίο ανατράπηκε από ανεμοστρόβιλο.

Σχετικές ειδήσεις