ΚΟΣΜΟΣ

Μόναχο: Πάνω από 20.000 άτομα στη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη σύνοδο της G7

Μόναχο: Πάνω από 20.000 άτομα στη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη σύνοδο της G7

Περίπου 23.000 άτομα, σύμφωνα τουλάχιστον με τη γερμανική αστυνομία, συμμετείχαν στη διαδήλωση που οργανώθηκε σήμερα (04/06) στο Μόναχο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή, την Κυριακή και την Δευτέρα, της συνόδου κορυφής των ηγετών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G7).

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Πρασίνων και γύρω στις 15.00, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) ξεκίνησαν την ειρηνική πορεία τους στους δρόμους της βαυαρικής πρωτεύουσας. Η σημερινή ημέρα ήταν αργία για το Μόναχο καθώς οι καθολικές περιοχές της Γερμανίας γιορτάζουν τη θρησκευτική εορτή της Αγίας Δωρεάς.

Στην κορυφή της πορείας οι διαδηλωτές είχαν ξεδιπλώσει ένα πανώ με το σύνθημα "Σταματήστε το TTIP (σ.σ. τη συνθήκη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ), σώστε το κλίμα, καταπολεμήστε τη φτώχεια". Στόχος τους ήταν να ακουστεί η φωνή τους πριν ξεκινήσει η σύνοδος της G7 στον Πύργο του Ελμάου, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Μόναχο.

Στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, την πλησιέστερη κωμόπολη στο Ελμάου, γύρω στους 250-300 διαδηλωτές άρχισαν σήμερα να στήνουν σκηνές στο χωράφι που τους παραχώρησε ένας ακτιβιστής αγρότης. Στον πρόχειρο καταυλισμό θα μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 1.000 άτομα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συλλογικότητας Stop G7 στην οποία μετέχουν διάφορες ειρηνιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και συνδικάτα.

Οι τοπικές αρχές είχαν απαγορεύσει το στήσιμο του καταυλισμού, όμως την Τρίτη ένα δικαστήριο έδωσε στους διαδηλωτές την άδεια να προχωρήσουν με το σχέδιό τους. Ορισμένοι πάντως διαμαρτύρονται για τους εντατικούς αστυνομικούς ελέγχους που, όπως λένε, καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση στον χώρο αυτόν.

Ρoή Ειδήσεων