ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ρεύμα

ΟΗΕ: Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ρεύμα

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να αντιμετωπίσει την μεγάλη αυξηση των μεταναστών που φτάνουν στα νησιά της, ο αριθμός των οποίων έχει εξαπλασιαστεί από πέρυσι, γεγονός που εντείνει την πίεση στην ήδη πληγείσα από την κρίση οικονομία της, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Κατά μέσον όρο 600 μετανάστες φτάνουν καθημερινά από την θάλασσα στην Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους έχουν εγκαταλείψει την Συρία, το Ιράκ ή την Λιβύη για να γλιτώσουν από την φτώχεια και τις συγκρούσεις, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την δική της οικονομική κρίση, προσθέτει σε ανακοίνωσή της η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, καθώς η χώρα "δεν έχει τους πόρους για να χειριστεί μια επιπλέον ανθρωπιστική κρίση. Πολλοί από τον δικό της τον λαό υποφέρουν", δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ.

Περίπου 42.000 μετανάστες έφτασαν με πλοία στην Ελλάδα φέτος, εξαπλάσιοι απ' ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την UNHCR, ενώ έχει αυξηθεί η ροή των προσφύγων που διακινδυνεύουν την ζωή τους για να περάσουν από την βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

"Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί δραματικά, ιδιαίτερα στην Ελλάδα (...) Αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον με αυτόν τον ρυθμό, αν δεν αυξηθεί μάλιστα", δήλωσε η εκπρόσωπος Μελίσα Φλέμινγκ UNHCR σε δημοσιογράφους στην Γενεύη μετά την επιστροφή της από την Ελλάδα.

Ο αριθμός των μεταναστών που έχουν αφιχθεί φέτος έχει σχεδόν φτάσει αυτόν του συνόλου των μεταναστών που είχαν αφιχθεί κατά το 2014, σημείωσε η Φλέμινγκ. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν παραμένουν εκεί, αλλά συνεχίζουν το ταξίδι τους μέσω της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας προς την βόρεια Ευρώπη, πρόσθεσε.

Πολλά από τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κω, δεν διαθέτουν τις υπηρεσίες ούτε τα αποθέματα τροφίμων και πόσιμου νερού που χρειάζονται για να παράσχουν επαρκή φροντίδα στους μετανάστες, κατέληξε η ίδια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων