ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία και Μπανγκλαντές υπέγραψαν ιστορική συμφωνία

Ινδία και Μπανγκλαντές υπέγραψαν ιστορική συμφωνία

Συμφωνία διευθέτησης των 4.000 χλμ συνοριογραμμής τους υπέγραψαν το Σάββατο (06/06) οι κυβερνήσεις Ινδίας και Μπανγκλαντές, αποσαφηνίζοντας τις ταυτότητες των 52 χιλ ανθρώπων που ζουν σε θύλακες γης για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Με την συμφωνία που υπογράφηκε στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα, υπό την παρουσία του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι και της πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν περίπου 200 μικρούς θύλακες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της μεθορίου. Οι κάτοικοι αυτών των θυλάκων στερούνται πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Όπως αποκαλύφθηκε χθες, την συμφωνία ανταλλαγής εδαφών συνοδεύει μια σειρά εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών με 4,5 δισ. δολάρια επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και 2 δισ δολ. πιστωτικής διευκόλυνσης στο Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με συνθήκη μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, οι 106 ινδικοί θύλακες στο έδαφος του Μπαγκλαντές και οι 92 μπαγκλαντεσιανοί θύλακες στο έδαφος της Ινδίας θεωρούνταν ξένο έδαφος μέσα στην κάθε χώρα.

Βάσει της συνθήκης που υπογράφτηκε, κάθε χώρα θα αποκτήσει τον έλεγχο των περισσότερων των θυλάκων που βρίσκονται στα εδάφη τους και οι κάτοικοι αυτών θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν εκεί που διαμένουν ή να μετακινηθούν στην άλλη μεριά των συνόρων.

«Επιδείξαμε πολιτική συναίνεση και καλή θέληση με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Μόντι που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Μπανγκλαντές. «Χαιρετίζω όλους τους πολίτες της Ινδίας για την υποστήριξη αυτού του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο», δήλωσε από την μεριά της η Χασίνα.

Το σύμφωνο για την ανταλλαγή εδαφών είχε αρχικά συμφωνηθεί το 1974 από την Ίντιρα Γκάντι, τότε πρωθυπουργού της Ινδίας και από τον Σεΐχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν, τότε προέδρου του Μπαγκλαντές. Όμως η πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας σταμάτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά την δολοφονία του Μουτζιμπούρ το 1975, καθώς οι ακόλουθες κυβερνήσεις απέτυχαν να συμφωνήσουν στην ανταλλαγή των θυλάκων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές Αμπούλ Χασάν Μαχμούντ Αλί χαρακτήρισε την συμφωνία ως ένα «ιστορικό ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών».

Σχετικές ειδήσεις