ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες

Διάσκεψη Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες

Με τη συμμετοχή 60 Ευρωπαίων ηγετών και εκπροσώπων από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, πραγματοποιείται σήμερα (10/06/2015) στις Βρυξέλλες η διάσκεψη Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής (EU-CELAC).

Η διάσκεψη αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών, υπό το πρίσμα των πιέσεων που ασκεί η αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στη Λατινική Αμερική.

Στην ατζέντα των εργασιών συμπεριλαμβάνονται ακόμη τα διεθνή θέματα, αλλά και η κλιματική αλλαγή, εν όψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

Η δεύτερη διάσκεψη κορυφής EΕ-CELAC και 8η ΕΕ-Λατινικής Αμερικής/Καραϊβικής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 10-11 Ιουνίου 2015 με θέμα: «Διαμορφώνουμε το κοινό μας μέλλον: εργαζόμαστε για ευημερούσες, συνεκτικές και βιώσιμες κοινωνίες για τους πολίτες μας».

Ο κ. Donald Tusk, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προεδρεύσει στη διάσκεψη κορυφής, στην οποία αναμένεται να παραστούν 61 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της διάσκεψης θα επικεντρωθούν σε διπεριφερειακά και παγκόσμια θέματα. Θα αποτελέσουν την ευκαιρία να τονιστεί η σημασία της συνεργασίας ΕΕ-CELAC σε έναν σύνθετο και ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η διάσκεψη κορυφής θα προωθήσει επίσης την ταυτότητα και τις αξίες που μοιράζονται η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική.

Θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου σχετικά με πρωτοβουλίες που θα έχουν ως επίκεντρο τους πολίτες όσον αφορά την καινοτομία για βιώσιμη ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την ασφάλεια και την αλλαγή του κλίματος.

Σχετικές ειδήσεις