ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Εννέα συλλήψεις για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών

Χονγκ Κονγκ: Εννέα συλλήψεις για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών

Σε εννέα συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές στο Χονγκ Κονγκ μετάτον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών, με τις τοπικές εφημερίδες να συνδέουν τις συλλήψεις αυτές με την επικείμενη ψηφοφορία για το σχέδιο εκλογικής μεταρρύθμισης που θα ορίζει πώς το οικονομικό κέντρο της Ασίας θα επιλέξει τον επόμενο ηγέτη του το 2017.

«Η αρμόδια υπηρεσία δίωξης οργανωμένου εγκλήματος και καταπολέμησης των 'τριάδων' (όπως ονομάζεται η κινεζική μαφία) πραγματοποίησε επιχείρηση και ανακάλυψε συγκεκριμένη ποσότητα εκρηκτικών στο Σάι Κουνγκ», στο βορειοανατολικό Χονγκ Κονγκ, δήλωσε εκπρόσωπος.

Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι συνελήφθησαν εννέα άτομα με την υποψία της συνομωσίας για την κατασκευή εκρηκτικών. Επτά μεταξύ αυτών είναι μέλη ριζοσπαστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες South China Morning Post και Oriental Daily, συνελήφθησαν εννέα άτομα που ανήκουν στο αποκαλούμενο "τοπικιστικό" κίνημα υπέρ της δημοκρατίας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των αντιδράσεων και των μαζικών διαδηλώσεων σε σχέση με την πολιτική μεταρρύθμιση στο αυτόνομο έδαφος.

Η South China Morning Post εξηγεί ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ανακαλύφθηκαν σε εγκαταλελειμμένο στούντιο τηλεόρασης και «θα εκρήγνυνται πριν από τη συζήτηση στο νομοθετικό συμβούλιο (τοπικό κοινοβούλιο) για το νομοσχέδιο εκλογικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης».

Το νομοσχέδιο θα αρχίσει να συζητείται από την Τετάρτη προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία πριν από το τέλος της εβδομάδας. Προβλέπει τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου σε όλους τους ενήλικες πολίτες του Χονγκ Κονγκ για την εκλογή του επόμενου κυβερνήτη του εδάφους το 2017, ενώ ο νυν κυβερνήτης έχει οριστεί από επιτροπή 1.200 μεγάλων εκλεκτόρων οι οποίοι στην πλειονότητα τους διάκεινται υπέρ του Πεκίνου.

Ωστόσο οι πολέμιοι του νομοσχεδίου κάνουν λόγο για παρωδία δημοκρατίας. Το Πεκίνο έχει το πάνω χέρι στη διαδικασία καθώς μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι που θα ορίζονται από την επιτροπή που είναι πιστή στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους το περασμένο φθινόπωρο για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου αυτού, αποκλείοντας οδικές αρτηρίες και καταλαμβάνοντας κεντρικά σημεία της πόλης με αποτέλεσμα μέρος της πόλης να παραλύσει επί μήνες, πριν τελικά απομακρυνθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι "τοπικιστικές" οργανώσεις ζητούν το Χονγκ Κονγκ να κρατήσει αποστάσεις από το Πεκίνο και να καθορίσει το δικό του πολιτικό μέλλον.

Δύο από τις οργανώσεις αυτές ανακοίνωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για τις συλλήψεις και υπογράμμισαν ότι αντιτίθενται στη χρήση βίας.

«Η αστυνομία κατηγορεί τους τοπικιστές ότι παρασκευάζουν βόμβες αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό αληθεύει. Εμείς ουδεμία σχέση έχουμε με αυτό», δήλωσε ο Τζον Χο, της οργάνωσης Localism Power.

«Η οργάνωσή μας δεν πιστεύει στη βία», δήλωσε ο Ταμ Τακ-τσι, της οργάνωσης People Power.

Σχετικές ειδήσεις