Νεπάλ: Ο σεισμός μετατόπισε το Έβερεστ, σύμφωνα με κινεζική μελέτη

Newsroom Newsroom

Νεπάλ: Ο σεισμός μετατόπισε το Έβερεστ, σύμφωνα με κινεζική μελέτη

Κατά 3 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετατοπίστηκε το Έβερεστ μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στο Νεπάλ στις 25 Απριλίου. Αυτό ανακοίνωσε η κινεζική Εθνική Αρχή Μελετών, Χαρτογράφησης και Γεωλογικής Πληροφόρησης, σύμφωνα με μελέτη της οποίας, το Έβερεστ ανυψώθηκε κατά 3 εκατοστά στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών και ταυτοχρόνως μετατοπίστηκε κατά 40 εκατοστά προς τα βορειοανατολικά, δηλαδή κατά 4 εκατοστά το έτος.

Το Έβερεστ "μετατοπίζεται συνεχώς προς τα βορειοανατολικά και ο σεισμός το έκανε να μετατοπιστεί λίγο προς την αντίθετη κατεύθυνση", σχολίασε ο Χου Σιουέι, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωλογίας της κινεζικής αρχής που είναι αρμόδια για τους σεισμούς, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η Ημερησία της Κίνας.

Η έκταση της μετατόπισης αυτής είναι "φυσιολογική", σύμφωνα με τον ίδιο.

Λόγω της θέσης του στην μεθόριο μεταξύ του Νεπάλ και του Θιβέτ, το Έβερεστ συνιστά ένα καλό σημείο παρατήρησης της κίνησης της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας, οι οποίες συναντώνται σε αυτήν την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο δεύτερος σεισμός που σημειώθηκε στο Νεπάλ στις 12 Μαΐου, μεγέθους 7,5 βαθμών, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη μετατόπιση του Έβερεστ, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η οποία έγινε με την βοήθεια δορυφορικών εργαλείων μέτρησης.
Οι δύο σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 8.700 ανθρώπων στο Νεπάλ, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 18 έχασαν την ζωή τους από χιονοστιβάδες στο Έβερεστ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved