ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλή του Κοσόβου καλείται να ρίξει φως στα γεγονότα του Κουμάνοβο

Η Βουλή του Κοσόβου καλείται να ρίξει φως στα γεγονότα του Κουμάνοβο

Βουλευτές του Κόσοβου θα συγκροτήσουν επιτροπή, η οποία θα αποσαφηνίσει, αν πολιτικοί γνώριζαν εκ των προτέρων για ύποπτες τρομοκρατικές ομάδες στην ΠΓΔΜ και είχαν πληροφορίες για εκείνους που είχαν ανάμειξη στα επεισόδια στο Κουμάνοβο.

Η Βουλή του Κοσόβου θα συντάξει έκθεση για όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους από πριν οι υπηρεσίες ασφάλειας για "ύποπτες κινήσεις" πολιτών του Κοσόβου στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Σύμφωνα με ΜΜΕ του Κοσόβου, για ορισμένους από τους νεαρούς που συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν στο Κουμάνοβο στις 9 Μαΐου, η αστυνομία του Κοσόβου είχε αρχίσει ήδη έρευνες.

Στη διήμερη έφοδο της αστυνομίας στην πόλη Κουμάνοβο, στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ, σκοτώθηκαν δέκα πολίτες του Κοσόβου και πέντε αστυνομικοί της ΠΓΔΜ.

Οι αστυνομικοί αναζητούσαν στο Κουμάνοβο ομάδα ατόμων από το Κόσοβο ύποπτων για εισβολή σε αστυνομικό φυλάκιο στο Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα τον Απρίλιο.

Στο αστυνομικό φυλάκιο επιτέθηκε ομάδα που υποστήριξε ότι είναι τμήμα του πρώην "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου".

Ο Χάτζι Σάλα, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Υπηρεσία Πληροφοριών του Κοσόβου, δήλωσε ότι "είναι αναγκαία έρευνα ώστε οι πολίτες του Κοσόβου να μπορούν να εμπιστεύονται τις υπηρεσίες ασφάλειας".

Οι βουλευτές αναμένεται να αποφασίσουν, με ψηφοφορία, τη σύσταση επιτροπής, που θα εξετάσει τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες ασφάλειας, η αστυνομία, και το υπουργείο Εσωτερικών πριν από την αστυνομική επιχείρηση στο Κουμάνοβο.

ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα και ο υπουργός Εσωτερικών Σκεντέρ Χισένι γνώριζαν από πριν για ύποπτες κινήσεις πολιτών του Κοσόβου στην ΠΓΔΜ. Οι κ.κ. Μουστάφα και Χισένι έχουν διαψεύσει ότι είχαν από πριν πληροφορίες.

Ο αναλυτής θεμάτων ασφάλειας, Σπεντ Κουρσάνι δήλωσε ότι η Βουλή και η επιτροπή της πρέπει να αποσαφηνίσουν τα πράγματα. Η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί για τα γεγονότα κι αν υπήρξαν ασυνέπειες, τόνισε ο κ. Κουρσάνι.

Σχετικές ειδήσεις