ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: δημοψήφισμα μετά την 5η Μαΐου 2016

Βρετανία: δημοψήφισμα μετά την 5η Μαΐου 2016

Τη δέσμευσή του ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε. δεν θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου 2016 ανακοίνωσε χθες (16/06/2015) στους βουλευτές του κόμματός του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η απόφαση αυτή του κ. Κάμερον ελήφθη σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει μερίδα ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Συντηρητικών, οι οποίοι δεν ήθελαν το δημοψήφισμα να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις τοπικές εκλογές σε Σκωτία, Ουαλλία και Βόρεια Ιρλανδία. Η μερίδα αυτή βουλευτών εκτιμά ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την ίδια ημέρα με τις τοπικές εκλογές θα ευνοήσει το φιλευρωπαϊκό «Ναι» και ζητούν το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στα τέλη του 2017. Αλλοι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η ημερομηνία της 5ης Μαΐου 2016 δεν δίνει ικανό χρόνο για ενδελεχή συζήτηση του θέματος.

Η μεταστροφή του Κάμερον δείχνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ενότητα του κόμματός του γύρω από το ζήτημα το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην ανατροπή των δύο προκατόχων του.

Σε χθεσινή του επιστολή, με αποδέκτες τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντέιβιντ Λίντινκτον, δεσμεύθηκε ότι ο κ. Κάμερον θα εκπονήσει μαζί τους σαφείς κανόνες, οι οποίοι θα διέπουν την τακτική της κυβέρνησης τον τελευταίο μήνα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερη και ότι επιθυμεί να εκδηλώσει τις προτιμήσεις του τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα. Η ευρωσκεπτικιστική μερίδα των βουλευτών, όμως, διαφωνεί με την τακτική αυτή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να παραμείνει σιωπηλή και να μην επηρεάσει την προεκλογική συζήτηση.

Σχετικές ειδήσεις