ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Εβδομήντα νεκροί από κατανάλωση... αυτοσχέδιου τοξικού ποτού

Νιγηρία: Εβδομήντα νεκροί από κατανάλωση... αυτοσχέδιου τοξικού ποτού

Σχεδόν 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νότια Νιγηρία αφότου κατανάλωσαν τζιν που περιείχε μεγάλη ποσότητα μεθανόλης, μιας πολύ τοξικής ουσίας.

Σύμφωνα με τον Σομιάρι Χάρι, έναν υπεύθυνο της Πολιτείας Ρίβερς για τη δημόσια υγεία, αναφέρθηκαν θάνατοι ανθρώπων σε πέντε διαφορετικές κοινότητες της περιοχής. Όλα τα θύματα είχαν πιει το ποτό ογκογκόρο, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το τζιν που παρασκευάζουν μόνοι τους.

«Μέχρι στιγμής οι νεκροί φτάνουν τους 70», είπε ο Χάρι.

Το ογκογκόρο είναι ένα πάμφθηνο και πολύ δημοφιλές ποτό στη Νιγηρία που φτιάχνεται από τον χυμό ενός είδους φοίνικα. Το ποτό αυτό ωστόσο είναι απαγορευμένο σε ορισμένες Πολιτείες λόγω του υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλκοόλ - από 30% έως 60%.

Οι αρχές της Πολιτείας Ρίβερς αποφάσισαν να απαγορεύσουν την παρασκευή, διανομή και πώληση του ογκογκόρο σε όλη την περιοχή. Ο διευθυντής του κέντρου ελέγχου ασθενειών της Πολιτείας Νάνα Ονιεκουέρε επιβεβαίωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 70 ενώ συνολικά δηλητηριάστηκαν από το ποτό 80 άνθρωποι. Από τις αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα του ογκογκόρο διαπιστώθηκε ότι το ποτό "περιείχε μεγάλη ποσότητα μεθανόλης η οποία είναι καταστροφική για την υγεία", εξήγησε.

Τον Απρίλιο είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι 20 άνθρωποι στην πόλη Όντε Ιρέλε, στη νοτιοανατολική Νιγηρία, αφού ήπιαν αυτοσχέδιο τζιν.

Η μεθανόλη χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία, ως διαλυτικό ή αντιψυκτικό.

Σχετικές ειδήσεις