ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Κλείνει το προξενείο της στην Τρίπολη της Λιβύης

Τυνησία: Κλείνει το προξενείο της στην Τρίπολη της Λιβύης

Κλείνει το προξενείο της στην Τρίπολη μετά την απελευθέρωση δέκα υπαλλήλων που είχαν απαχθεί την περασμένη εβδομάδα από μία ένοπλη πολιτοφυλακή της Φατζρ Λίμπια, της οργάνωσης που ελέγχει την πρωτεύουσα της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε η Τυνησία.

«Έπειτα από αυτό το σοβαρό συμβάν (την απαγωγή των υπαλλήλων του προξενείου στις 12 Ιουνίου) αποφασίσαμε το κλείσιμο του προξενείου στην Τρίπολη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τάγιεμπ Μπακούς από ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τύνιδας όπου έφθασαν σήμερα το πρωί ορισμένοι από τους υπαλλήλους του προξενείου.

Η Τυνησία δεν διαθέτει πλέον πρεσβεία στην Τρίπολη, η οποία από τον Αύγουστο του 2014 βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών της Φατζρ Λίμπια και της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησής τους. Η Τύνιδα είχε αποφασίσει ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο να ξανανοίξει ένα προξενείο παράλληλα με τη λειτουργία ενός άλλου στις περιοχές που ελέγχουν οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές, που έχουν εγκατασταθεί στην ανατολική Λιβύη.

«Όσο η προστασία των υπαλλήλων μας δεν διασφαλίζεται, δεν θα ξανανοίξει», υπογράμμισε ο Μπακούς, ο οποίος δήλωσε ότι οι 23 Τυνήσιοι που εργάζονται στο προξενείο, οι δέκα από τους οποίους είχαν απαχθεί, βρίσκονται όλοι σώοι και αβλαβείς στην Τυνησία.

«Η συμβουλή μας προς τους Τυνήσιους είναι να εγκαταλείψουν τη Λιβύη και να επιστρέψουν αμέσως. Δεν μπορεί να γίνουμε και πάλι αντικείμενο οποιουδήποτε εκβιασμού», είπε ο υπουργός.

Σχετικές ειδήσεις