ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και έναν αιώνα η χώρα

Νότια Κορέα: Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και έναν αιώνα η χώρα

Οι πόροι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (PAM) δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που υποφέρουν από υποσιτισμό στην Βόρεια Κορέα, την ώρα που η ξηρασία, η χειρότερη εδώ και έναν αιώνα, επιδεινώνει τις χρόνιες ελλείψεις σε τρόφιμα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα υποφέρει από την "χειρότερη ξηρασία εδώ και 100 χρόνια", η οποία έχει μια ιδιαίτερα καταστροφική επίπτωση στην παραγωγή σιτηρών και ρυζιού.

Το PAM έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να καλύψει μόνον το 55% των αναγκών της Βόρειας Κορέας και μπορεί να προσφέρει βοήθεια μόνον στο μισό από το 1,8 εκατομμύριο γυναίκες και παιδιά που την χρειάζονται, δηλώνει ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής του PAM στην Ασία, Τζον Άιλιεφ, σε email του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Λόγω της ξηρασίας και των συνεπειών της, αυτά τα προβλήματα χρηματοδότησης εμφανίζονται πραγματικά την χειρότερη στιγμή", σημείωσε, αναφερόμενος σε μια "τρύπα" 28 εκατομμυρίων δολαρίων (24,7 εκατομμύρια ευρώ).
"Είναι σημαντικό να έχουμε τους κατάλληλους πόρους για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση του υποσιτισμού και χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα άμεσα", σημείωσε.

Σε ορισμένες περιοχές έχει βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την ξηρασία τις τελευταίες ημέρες με σημαντικές βροχοπτώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν κρίνεται ότι επαρκούν για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Πολλές βροχές έπεσαν μεταξύ της 11ης και της 22ας Ιουνίου στις επαρχίες της Νότιας Χουανγκέ και της Βόρειας Χουανγκέ, αλλά "η ξηρασία εξακολουθεί να μαστίζει" την χώρα, δήλωσε παράλληλα ο Σιμ Μιόνγκ Οκ, αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας μετεωρολογικών προβλέψεων της Βόρειας Κορέας, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα, η οικονομία και η γεωργία της οποίας έχουν υποστεί τις συνέπειες μιας κακής διαχείρισης για δεκαετίες και της διάθεσης των πόρων στο πυρηνικό πρόγραμμα, αντιμετώπισε έναν φονικό λιμό στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν τότε, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Εξάλλου ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι σχεδόν ένα παιδί στα τρία στην Βόρεια Κορέα υποφέρει από ραχιτισμό.

Κάποιες μεταρρυθμίσεις επέτρεψαν να βελτιωθεί η παραγωγή και η καθημερινή διατροφή των χωρικών, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης. Ως εκ τούτου η γεωργική παραγωγή μειώθηκε μόνον κατά 10.000 τόνους πέρυσι σε 4,8 εκατομμύρια τόνους, παρά την μεγάλη ξηρασία.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του Κιμ Γιόνγκ Ιλ μετά τον θάνατο του δεύτερου τον Δεκέμβριο του 2011, επέτρεψε στους χωρικούς να κρατούν το 30% που τους αναλογεί από την παραγωγή συν τα ενδεχόμενα πλεονάσματα. Το 2014, η αναλογία αυτή ανήλθε στο 60%.

Σχετικές ειδήσεις