ΚΟΣΜΟΣ

Μπαν Κι Μουν: Σώστε τους μετανάστες στη Μεσόγειο

Μπαν Κι Μουν: Σώστε τους μετανάστες στη Μεσόγειο

Η διάσωση των μεταναστών στην Μεσόγειο είναι η προτεραιότητα, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σήμερα (23/06/2015), την επομένη της έναρξης από την ΕΕ μιας ναυτικής αποστολής κατά των διακινητών.

"Πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους, αυτή είναι η ύψιστη προτεραιότητα", δήλωσε ο Μπαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του "για την εξέλιξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην Μεσόγειο".

"Υπολογίζω στην Ευρώπη ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αλληλεγγύης" για τους μετανάστες, επέμεινε ο Μπαν.

"Η Ευρώπη χρειάζεται δρόμους που θα είναι πιο ασφαλείς, πιο ομαλοί και πιο ρυθμισμένοι για την μετανάστευση", πρόσθεσε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την τύχη των προσφύγων που διακινδυνεύουν την ζωή τους για να γλιτώσουν "από τις συγκρούσεις, τις διώξεις, την φτώχεια και την έλλειψη πρόσβασης σε μια αξιοπρεπή εργασία".

Ο ΓΓ του ΟΗΕ τάχθηκε επίσης υπέρ των νόμιμων μεταναστευτικών οδών, όπως είναι οι θεωρήσεις διαβατηρίων για λόγους εργασίας και σπουδών.

Χθες η ΕΕ ξεκίνησε επισήμως μια ναυτική αποστολή κατά των διακινητών μεταναστών στην Μεσόγειο, η οποία έχει στόχο την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές.

Ωστόσο απουσία μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εξουσιοδοτεί για χρήση βίας στα λιβυκά χωρικά ύδατα, η αποστολή αυτή θα είναι προς το παρόν πολύ περιορισμένη.

Ο Μπαν, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, προτίμησε να επιμείνει στην ομιλία του αυτή στην ανθρωπιστική πτυχή των μέτρων που υιοθετήθηκαν από την ΕΕ.

"Οφείλουμε να απορρίψουμε την αντιμεταναστευτική ρητορική και να αναγνωρίσουμε την θετική συμβολή των μεταναστών", επέμεινε.

Σχετικές ειδήσεις