ΚΟΣΜΟΣ

Επαφές με άλλους ανθρώπους ζητά ο μακελάρης της Νορβηγίας που σκότωσε 77 αθώους

Επαφές με άλλους ανθρώπους ζητά ο μακελάρης της Νορβηγίας που σκότωσε 77 αθώους

Ο μακελάρης της Νορβηγίας είχε σκοτώσει πριν από τέσσερα χρόνια, εβδομήντα επτά αθώους ανθρώπους.

Αγωγή με την οποία κατηγορεί τις αρχές της Νορβηγίας ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του καθώς τον κρατούν ακόμα σε αυστηρή απομόνωση, κατέθεσε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στο δικαστήριο του Όσλο.

Με την αγωγή αυτή (στην οποία περιέχει αναφορές στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), ο Μπρέιβικ επιχειρεί να αναγκάσει το Όσλο να του αναγνωρίσει το δικαίωμα να έχει περισσότερες επαφές με άλλους ανθρώπους και να περιορίσει τη λογοκρισία των επιστολών που γράφει.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο δικηγόρος του μακελάρη Όιστεν Στόρβικ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Μπρέιβικ «κρατείται σε ακραίο βαθμό απομόνωσης» ενώ η μοναδική επαφή που έχει με άλλους ανθρώπους είναι αυτή με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους γιατρούς και τους νοσοκόμους.

«Έχει το δικαίωμα να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους», επισήμανε ο Στόρβικ παρά το ότι υπάρχει ο κίνδυνος να του επιτεθούν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22/7/2011, ο 36χρονος σήμερα Μπρέιβικ, είχε σκοτώσει πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό στο κέντρο του Όσλο οκτώ ανθρώπους και στη συνέχεια μετέβη σε νησί όπου νεολαία κόμματος οργάνωνε θερινή κατασκήνωση όπου και σκότωσε 69 ανθρώπους, την πλειοψηφία τους εφήβους.

Έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 χρόνων, τη μεγαλύτερη ποινή που προβλέπεται στη Νορβηγία ενώ αν θεωρηθεί ότι συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την κοινωνία, ο εγκλεισμός του μπορεί να παραταθεί.

Σχετικές ειδήσεις