ΚΟΣΜΟΣ

Νέο αντιτρομοκρατικός νόμος στην Αίγυπτο μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Σινά

Νέο αντιτρομοκρατικός νόμος στην Αίγυπτο μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Σινά

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ενέκρινε την Τετάρτη (1/7) έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος προβλέπει επίσης ταχύτερη εκδίκαση των εφέσεων, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του γενικού εισαγγελέα Χισάμ Μπαρακάτ σε επίθεση στο Κάιρο και την ημέρα που το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων στην επαρχία Βόρειο Σινά με τουλάχιστον 100 νεκρούς αστυνομικούς, στρατιωτικούς, πολίτες και τζιχαντιστές.

Ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος εξήγγειλε την υιοθέτηση σκληρότερης νομοθεσίας για τον "αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας" μετά τη δολοφονία του Μπαρακάτ, αναμένεται να επικυρώσει πολύ σύντομα τον νόμο αυτό.

Αφότου ο Σίσι ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο τον Ιούλιο του 2013, τζιχαντιστικές οργανώσεις πολλαπλασίασαν τις πολύνεκρες επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου, λέγοντας ότι ενεργούν σε αντίποινα για το κύμα αιματηρής καταστολής σε βάρος των υποστηρικτών του Μόρσι.

Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος προβλέπει ιδίως διαδικασίες για την καταστροφή των "πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας", σύμφωνα με μια κυβερνητική ανακοίνωση. Ο μεταβατικός υπουργός Δικαιοσύνης Ιμπραήμ Χενάιντι είχε δηλώσει ότι ο νόμος "καθιστά πιο αυστηρές" τις ποινές για πρόσωπα που κρίνονται ένοχα στην κατηγορία πως "ανήκουν σε μια τρομοκρατική οργάνωση", για "τρομοκρατικές ενέργειες" ή για "χρήση βίας", σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αλ Αχράμ. Ακόμη, δίνει "νέες εξουσίες" στις υπηρεσίες στις οποίες ανατίθενται έρευνες για "εγκλήματα τρομοκρατίας" και νέα προνόμια στους εισαγγελείς.

Στο μεταξύ ο στρατός της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι πάνω από 100 τζιχαντιστές και 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις σημερινές ταυτόχρονες επιθέσεις σε σημεία ελέγχου στο Βόρειο Σινά.

Σχετικές ειδήσεις