ΚΟΣΜΟΣ

Ο Φαμπιούς ελπίζει για οριστική λύση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Φαμπιούς ελπίζει για οριστική λύση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι θα επιστρέψει στη Βιέννη την Κυριακή το βράδυ με την ελπίδα ότι θα σημειωθεί επαρκής πρόοδος τις αμέσως προσεχείς ημέρες με στόχο την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος, όμως δεν έχουμε φθάσει στο τέλος των διαπραγματεύσεων» είπε ο Λοράν Φαμπιούς αφού συναντήθηκε με τους ομολόγους του προτού αναχωρήσει για το Παρίσι.

«Έχω αποφασίσει να επιστρέψω στη Βιέννη την Κυριακή το βράδυ. Ελπίζω ότι σε αυτό το στάδιο θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε, ενδεχομένως, και ελπίζω ότι θα βρούμε μία οριστική λύση που θα επιτρέψει μία ισχυρή συμφωνία».

Στο Ιράν εξάλλου ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να επιτευχθεί μία «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία για τα πυρηνικά με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία) κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην ιρανική πρωτεύουσα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο.

Στόχος της επίσκεψης του αξιωματούχου - η τέταρτη κατά σειρά από το 2012- είναι να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Αυτή η συμφωνία πρέπει «να προστατεύει τα δικαιώματα» της χώρας στο πλαίσιο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών, επισήμανε ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (CSSN), Αλί Σαμκανί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Κάθε συμφωνία που θα διασφαλίζει πραγματικά τη συνέχιση και την πρόοδο της ειρηνικής πυρηνικής βιομηχανίας όπως επίσης και την άνευ όρων άρση των άδικων και παράνομων κυρώσεων θα θεωρηθεί θετική» προσέθεσε ο ίδιος.

Σχετικές ειδήσεις