ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Να αρθεί το συντομότερο το εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Ρωσία: Να αρθεί το συντομότερο το εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Η Ρωσία ζήτησε να αρθεί το συντομότερο δυνατόν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η άρση του θα βοηθούσε την Τεχεράνη να συμβάλει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Το εμπάργκο όπλων είναι ένα από τα εμπόδια για την ολοκλήρωση των συνομιλιών στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης ως αντάλλαγμα για τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

«Καλούμε για την άρση του εμπάργκο το συντομότερο δυνατόν και θα υποστηρίξουμε τις επιλογές που κάνουν οι διαπραγματευτές του Ιράν», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνόδου κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Ούφα.

«Το Ιράν είναι ένας συνεπής υποστηρικτής του αγώνα εναντίον του ISIS (σ.σ.: η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) και η άρση του εμπάργκο όπλων θα βοηθούσε το Ιράν να γίνει αποτελεσματικότερο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι μια συμφωνία βρίσκεται κοντά και πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στη Βιέννη όταν χρειασθεί, υπογράμμισε όμως ότι η ποιότητα της συμφωνίας είναι πιο σημαντική από το χρόνο που αυτή θα γίνει.
Στη Βιέννη, ανώτερος δυτικός διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε καινούριο στη θέση της Ρωσίας για το εμπάργκο όπλων.

«Τούτου λεχθέντος, εργαζόμαστε συλλογικά για να προχωρήσουμε σ' αυτό το δύσκολο θέμα», πρόσθεσε ο δυτικός διπλωμάτης.