ΚΟΣΜΟΣ

Πάγωμα λογαριασμού ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων

Πάγωμα λογαριασμού ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε σήμερα το πάγωμα του λογαριασμού του επίσημου ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Rossiya Segodnya στην τράπεζα Barclays στο Λονδίνο και ζήτησε από τις βρετανικές αρχές «να αποσαφηνίσουν επειγόντως την κατάσταση».

«Το πρακτορείο δεν έλαβε καμιά προειδοποίηση (...) και δεν ενημερώθηκε για την τύχη των χρηματοοικονομικών μέσων που βρίσκονταν στον λογαριασμό αυτό», που πάγωσε την 8η Ιουλίου 2015, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία το επεισόδιο αυτό συνδέεται με τις δυτικές κυρώσεις με στόχο τον διευθυντή του πρακτορείου Ντμίτρι Κισελιόφ, γνωστού για τις αντιαμερικανικές θέσεις του.

«Η κατάσταση παρεμβάλλει προσκόμματα στις δραστηριότητες του μεγαλύτερου ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων στη βρετανική επικράτεια», υπογράμμισε ακόμη το υπουργείο.

«Η ρωσική πλευρά απαιτεί από τις βρετανικές αρχές να αποσαφηνίσουν επειγόντως την κατάσταση που αφορά το πάγωμα των πόρων του πρακτορείου Rossiya Segodnya», συμπλήρωσε.

Αμφιλεγόμενος λόγω των τοποθετήσεών του όσον αφορά τις δυτικές αξίες, ο Κισελιόφ στοχοθετήθηκε πέρυσι από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της «προπαγάνδας υπέρ της υποστήριξης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία» από μέρους του.

Η ΕΕ, όπως και η Ουάσινγκτον, είχε υιοθετήσει μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και λόγω της υποστήριξης που η Δύση την κατηγορεί ότι προσφέρει στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Τα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται από τις κυρώσεις αυτές αντιμετωπίζουν απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια της ΕΕ και οι πόροι τους στα κράτη-μέλη τους δεσμεύονται.

Από τη δική του πλευρά ο Κισελιόφ κατηγόρησε τις βρετανικές αρχές για «λογοκρισία» και «απροκάλυπτη παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων».

«Ποια ελευθεροτυπία και δημοκρατία μπορεί να υπάρχει σε μια χώρα που δεν αφήνει να εργαστεί ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία παγκοσμίως;», ανέφερε ο Κισελιόφ σε ανακοίνωσή του.

Σχετικές ειδήσεις