ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Οι Έλληνες φοβούνται το κούρεμα και αγοράζουν «αγαθά»

Guardian: Οι Έλληνες φοβούνται το κούρεμα και αγοράζουν «αγαθά»

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται σε δημοσίευμά της στις καινούριες συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών οι οποίοι φοβούμενοι το «κούρεμα» το έχουν... ρίξει στην αγορά αγαθών πολυτελείας προκειμένου να επενδύσουν τα χρήματα τους.

Το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά γνωστό κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας το οποίο έχει καταφέρει να προσελκύει πολλούς τουρίστες αλλά και Έλληνες που προσπαθούν να... ξεφορτωθούν χρήμα.

Η δημοσιογράφος του Guardian αναφέρεται και στην ταξική διαφορά που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με τους άστεγους να πεινάνε και τα κοσμηματοπωλεία να γεμίζουν.

«Δεδομένου του κλεισίματος των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων στα μέση του Ιουνίου, η χώρα γνώρισε μια μίνι έκρηξη κατανάλωσης που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων έχουν ανέβει σημαντικά. Η Ελλάδα βιώνει μια κατάσταση άγχους που μοιάζει με εκείνη που βίωσαν οι Κύπριοι το 2011. Παράλληλα η αύξηση του ΦΠΑ είναι ένας ακόμη λόγος για την τωρινή αύξηση της κατανάλωσης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dixons, Σεμπάστιαν Τζέιμς, δήλωσε ότι ο φόβος της κατάρρευσης των τραπεζών κάνει κάποιους Έλληνες να σπαταλήσουν χρήματά που είτε είχαν στο σπίτι τους είτε πρόλαβαν και απέσυραν τις καταθέσεις τους.

Ο φόβος της πολιτικής αστάθειας ενθάρρυνε επίσης τις μαζικές δαπάνες, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η απόφαση σοκ του Αλέξη Τσίπρα να διεξαγάγει δημοψήφισμα πάνω στις οικονομικές απαιτήσεις των ξένων δανειστών νωρίτερα αυτό το μήνα, ενθάρρυνε τους Έλληνες να χρησιμοποιήσουν ότι χρήματα είχαν στις τσέπες τους για εκπαίδευση.

«Την επόμενη μέρα οι αιτήσεις για τα μαθήματά μας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα μας, αυξήθηκαν κατά πολύ», είπε μία ιδιοκτήτρια εκπαιδευτικού ιδρύματος.

«Ένας επίσης σημαντικός αριθμός ανθρώπων μας ξεπλήρωσε και αυτό ήταν μία πραγματική έκπληξη», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις