Ποσό ρεκόρ για την πρώτη έκδοσή της γαστρονομικής «Βίβλου» Μισελέν

Newsroom Newsroom

Ποσό ρεκόρ για την πρώτη έκδοσή της γαστρονομικής «Βίβλου» Μισελέν

Ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του περίφημου γαστρονομικού οδηγού Michelin, που χρονολογείται γύρω στο 1900, πουλήθηκε έναντι 22.000 ευρώ σε δημοπρασία στη Γαλλία, καταγράφοντας μάλιστα παγκόσμιο ρεκόρ στις δημοπρασίες του προγόνου της «Βίβλου» των εστιατορίων.

«Το αντίτυπο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και πουλήθηκε χωρίς τα έξοδα σε ένα Γάλλο συλλέκτη, κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας αφιερωμένης στη γαλλική εταιρία ελαστικών Michelin στο καζίνο του Ρουαγιά (κεντρική Γαλλία)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοργανωτής της Διεθνούς Συνόδου των συλλεκτών Michelin, Πιερ-Γκαμπριέλ Γκονζάλεζ.

Σήμερα, ο περίφημος κόκκινος οδηγός προσθέτει και αφαιρεί τη φήμη εστιατορίων σε 24 χώρες, στα οποία διανέμει και από τα οποία ανακαλεί τα τρία πολυπόθητα αστέρια.

Όταν όμως πρωτοεκδόθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τους αδελφούς Michelin, προοριζόταν να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολύ λίγων ακόμα ταξιδιωτών, οι οποίοι ταξίδευαν με αυτοκίνητο.

Η πρώτη έκδοση του οδηγού Michelin είδε το φως το 1900, ένα «μικρό βιβλιαράκι» που διανεμήθηκε δωρεάν σε κάπου 35.000 αντίτυπα.

«Εκείνη την εποχή, αυτοί οι οδηγοί γράφονταν για να απόδραματοποιήσουν τα ταξίδια με αυτοκίνητο που ήταν πραγματικά μια περιπέτεια. Έβρισκε κανείς τα σημεία όπου υπήρχαν βουλκανιζατέρ, βενζινάδικα, ξενοδοχεία και συνεργεία αυτοκινήτων τα οποία ήταν αρκετά συχνά ο σιδεράς της γειτονιάς», εξηγεί ο Γκονζάλεζ.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2013, όταν ένας οδηγός του 1900 είχε πουληθεί έναντι 18.000 ευρώ ή 15.800 ευρώ χωρίς τα έξοδα.

«Αυτή τη στιγμή, απομένουν ακόμη καμιά τριανταριά συλλογές που δεν είναι πλήρεις. Οι περισσότεροι διαθέτουν πλήρεις συλλογές από το 1900 έως το 2015, ενώ εκείνο του 1900 είναι σαφώς το πιο σπάνιο από όλα», ανέφερε επίσης ο Γκονζάλεζ.

Τέλος, ένα άλλο αντίτυπο του κόκκινου οδηγού για τη Γαλλία του 1900 που δημοπρατήθηκε «σε λιγότερη καλή κατάσταση», βρήκε σήμερα αγοραστή έναντι 14.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved