ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Οι FARC κήρυξαν κατάπαυση του πυρός

Κολομβία: Οι FARC κήρυξαν κατάπαυση του πυρός

Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έδωσαν εντολή σε όλες τις μονάδες τους «να σταματήσουν κάθε δράση επιθετικού χαρακτήρα» και απελευθέρωσαν έναν κολομβιανό στρατιωτικό, ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται στην Αβάνα.

«Σήμερα, 20 Ιουλίου, τα μεσάνυχτα τίθεται σε ισχύ η διαταγή να σταματήσει κάθε δράση επιθετικού χαρακτήρα εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του κράτους καθώς και εναντίον των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών», αναφέρουν οι FARC σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο pazfarc.org.

Η ανταρτική οργάνωση προειδοποιεί πως οι μονάδες της "διατηρούν, σε περίπτωση επίθεσης, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας".

Η κατάπαυση του πυρός "ανθρωπιστικού χαρακτήρα αποτελεί μια νέα χειρονομία από την πλευρά μας με στόχο να βρεθούν με την κυβέρνηση όλο και πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης", προσθέτουν οι FARC.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ απελευθερώθηκε σήμερα ένας κολομβιανός στρατιωτικός, ο υπολοχαγός Κριστιάν Μοσκόσο, τον οποίο οι FARC κρατούσαν όμηρο από τις 7 Ιουλίου.

"Ο υπολοχαγός Μοσκόσο είναι ελεύθερος και είναι καλά", έγραψε ο κολομβιανός πρόεδρος στο Twitter έπειτα από μια ανθρωπιστική επιχείρηση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιήθηκαν δύο ελικόπτερα.

Η κολομβιανή κυβέρνηση και το αντάρτιο των FARC είχαν ανακοινώσει την περασμένη Κυριακή στην Αβάνα μια συμφωνία για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία προέβλεπε τη μείωση των επιχειρήσεων του στρατού για πρώτη φορά από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στα τέλη του 2012.

Αντιπροσωπείες των δύο πλευρών διεξάγουν ειρηευντικές συνομιλίες στην Αβάνα με μεσολαβητές τη Νορβηγία και την Κούβα.

Αυτή τη φορά, η προοπτική μιας διμερούς κατάπαυσης του πυρός αρχίζει να μοιάζει πιθανή.

Η ένοπλη σύγκρουση στην Κολομβία έχει στοιχίσει μέσα σε μισό αιώνα τη ζωή περίπου 220.000 ανθρώπων και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό έξι εκατομμυρίων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων