ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ακόμη ένας νεκρός αστυνομικός από την επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ

Τουρκία: Ακόμη ένας νεκρός αστυνομικός από την επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας συνάδελφός του τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες όταν δέχτηκαν επίθεση σε έναν δρόμο του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακή πηγή - Νεκρός και υπαξιωματικός από πυρά

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη δολοφονία δύο άλλων Τούρκων αστυνομικών, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή στο Τσεϊλάνπιναρ ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον νεαρών Κούρδων που έγινε την Δευτέρα στο Σουρούτς και η οποία αποδίδεται στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σήμερα μια ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ εναντίον των δύο αστυνομικών που είχαν κληθεί στη συνοικία Σεχιτλίκ για να ερευνήσουν ένα τροχαίο ατύχημα. Το Σεχιτλίκ θεωρείται προπύργιο του PKK στο Ντιγιάρμπακιρ.

Οι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν αμέσως σε νοσοκομείο της πόλης όπου λίγο αργότερα ο ένας από αυτούς άφησε την τελευταία του πνοή.

Οι δράστες της επίθεσης διέφυγαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους και στο πλαίσιο αυτό περικύκλωσαν τη συνοικία.

Η επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς, όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι, στρεφόταν εναντίον δεκάδων νέων που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα πολιτιστικό κέντρο της πόλης με σκοπό να φύγουν για το Κομπάνι της Συρίας και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την ανοικοδόμησή του. Το Κομπάνι σχεδόν ισοπεδώθηκε στις μάχες μεταξύ των τζιχαντιστών του ΙΚ και των Κούρδων μαχητών που το υπερασπίζονταν.

Η επίθεση αυτή προκάλεσε την οργή της κουρδικής κοινότητας της Τουρκίας η οποία κατηγορεί την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας ότι δείχνει ανοχή απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος. Από την Δευτέρα, πολλοί διαδηλωτές --κυρίως Κούρδοι-- διαμαρτύρονται καθημερινά στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας καταγγέλλοντας την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της Συρίας.

Νεκρός υπαξιωματικός από πυρά προερχόμενα από τη Συρία

Ένας Τούρκος υπαξιωματικός σκοτώθηκε και τουλάχιστον άλλος ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε σήμερα κοντά στην πόλη Κιλίς, στα σύνορα με τη Συρία, από πυρά που προήλθαν από το συριακό έδαφος, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι είναι αδιευκρίνιστο ποιος άνοιξε πυρ εναντίον των Τούρκων στρατιωτών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, τα πυρά προέρχονταν από μια ζώνη που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται τρεις ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Σουρούτς όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 100.

Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συγκρούσεις στην περιοχή συνεχίζονται καθώς ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά. Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε μάλιστα ότι ο στρατός βομβάρδισε την περιοχή της Συρίας από την οποία προήλθαν οι πυροβολισμοί.