ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Συνελήφθη για υπόθεση διαφθοράς πρώην υπουργός

Ρουμανία: Συνελήφθη για υπόθεση διαφθοράς πρώην υπουργός

Η ρουμανική αστυνομία συνέλαβε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην γερουσιαστή του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Γκαμπριέλ Μπέρκα ως ύποπτο για δωροληψία.

Ο πρώην υπουργός οδηγήθηκε χθες στην περιφερειακή έδρα της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) στην πόλη Μπακάου, στο ανατολικό τμήμα της Ρουμανίας και στη συνέχεια στο κέντρο κράτησης της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της DNΑ, το 2012, o πρώην υπουργός, ο οποίος τότε ήταν γερουσιαστής ζήτησε από επιχειρηματία, μέσω τρίτου προσώπου, για τον ίδιο και το κόμμα του, 180.000 ευρώ σε δόσεις ως αντάλλαγμα για να ασκήσει επιρροή σε κυβερνητικά στελέχη, ώστε να διατεθούν κονδύλια σε κατασκευαστικά έργα και να τα αναλάβει η εταιρεία του συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Το κόστος των κατασκευαστικών έργων στην κοινότητα Αρντεοάνι της επαρχίας Μπακάου ανήλθε στα 5,6 εκ. Ron (1,4 εκ. ευρώ)

Η Ρουμανία έχει εντείνει τον αγώνα κατά της διαφθοράς κατά τους τελευταίους μήνες.

Χθες οι εισαγγελείς της DNA έκαναν επίσης έρευνες στην κατοικία του Ιοάν Νικολάε, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης και στα γραφεία της εταιρείας του αναζητώντας στοιχεία για υπόθεση διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος (ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή) το 2008-2009.

Σήμερα ο επιχειρηματίας, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για δωροδοκία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οδηγήθηκε από τη φυλακή στην έδρα της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στο Βουκουρέστι για ανάκριση.

Σχετικές ειδήσεις